Spletno ni samo fletno, ampak včasih najboljša možnost

Poglejva najprej, kaj sploh so spletni izobraževalni dogodki in programi, in nato, še – zakaj so včasih spletni izobraževalni dogodki/programi boljša opcija kot tisti, ki se odvijajo “na terenu”.

Voden spletni izobraževalni program ali pa spletni tečaj za samostojno učenje si lahko predstavljaš kot klasično delavnico – táko, ki se odvija nekje na terenu, na primer v predavalnici (in ja, nalašč ne uporabljam besedne zveze “v živo”, ker so tudi spletni dogodki lahko v živo). Vendar pa smo to delavnico razdrobili z dooolgimi odmori. Med posameznimi moduli (vsebinskimi sklopi), smo tako naredili eno dolgo »pavzo za kavo«.


Članek se nadaljuje spodaj …


Ko predelaš torej določen del vsebine (ki je dostopna na spletu), greš nazaj v svoje okolje (službo, družino … nazaj v realno življenje, torej). Ni ti torej treba skonzumirati ogromne količine vseh informacij na enkrat, v enem samem srečanju/ delavnici.

In v tem dolgem kofi-odmoru imaš tako čas, da tisto, kar si predelal v tečaju/ programu pred pavzo, preizkusiš v resničnem okolju. Da zares NAREDIŠ korake, potrebne do spremembe, ki ti jo obljublja tvoj coach ali mentor oz. spletni edukator.

Imaš sliko pred očmi? Šel si na pavzo in na tej pavzi ‘nekaj’ delaš … in … Pufff! [vstavi zvok pokvarjenega avtomobila] Nekaj gre narobe. Nekaj ne deluje, kot bi moralo. Nekaj ni tako, kot so ti povedali na delavnici, v spletnem programu. Nič panike! To je normalno.

Saj veš, da smo ljudje unikatni. Priporočila, smernice, ki ti jih je dal tvoj mentor, morate udeleženci seveda znati prilagoditi za svoje okolje. In tukaj je že druga priložnost, kjer spletni (online) programi »premagajo« klasične delavnice.

V času med prvim in drugim modulom (srečanjem) si tako lahko poIZKUSIL prve korake prenesti v realno okolje, nekaj ni delovalo … in LAHKO GREŠ PO NASVET! V spletnem programu imaš prostor (na primer v spletni učilnici, v podporni skupini ali pa nenazadnje prek mejla, ki ti ga tvoj mentor posreduje za komunikacijo z njim), kamor greš lahko  vprašat, takoj ko česa ne razumeš, se poto(la)žit ali pa delit svoje veselje ob uspehu.

In tako je implementacija – izvedba oz. prenos tega, kar si se naučil na eDogodku, v prakso lahkotnejša in posledično lahko tudi hitrejša!

Torej? Že načrtuješ svoj spletni izobraževalni dogodek?

 

Pixabay