eDogodek.si menedžiraj

eAkademija (spletne učilnice) – tvoja lastna (spletna) šola za enostavno administrativno in vsebinsko upravljanje spletnih tečajev in vodenih ter naročniških programov

Spletna akademija ali eAkademija, na kratko, je bolj poljuden izraz za Learning Management System (LMS, na kratko). Ali z drugimi besedami – sistem za upravljanje (spletnega) učenja. Še bolj preprosto:

lahko si jo predstavljaš kot lastno (spletno) šolo, v kateri imaš na voljo različne (spletne) učilnice, v katerih izvajaš (spletne) programe, kot so eTečaji, vodeni online programi ali membership (naročniški) programi. Lahko pa so eUčilnice namenjene tudi za suport individualnim (mentorskim) programom, kot suport terenskim izvedbam ali služijo kot repozitorij/ knjižnica uporabnih eVodnikov in drugih virov, ki jih želiš deliti v “skriti” sobi in ne vidne vsem na očem (na primer na Youtubu).

Še pred nekaj leti so bili taki sistemi dragi, zahtevali so lastne strežnike (računalniške serverje) in bili tako zahtevni, da si moral imeti lastnega računalniškega strokovnjaka za podporo.

Danes pa tak sistem lahko dobiš že za nekaj deset evrov na mesec.

In kar je najboljše pri tem, je to, da je prilagojen prav za eduPodjetnike in manjše organizacije – z mislijo (tudi) na promocijo in prodajo programov in enostavno, intiutuivno tehnično uporabo.


Posodobitev 6. decembra 2022: Thinkific napoveduje (ni pa še dokončno), da bo z 2. oktobrom 2023 ukinil Basic plan (za nekaj deset evrov na mesec) in bo tako naslednji oz. prvi plačljiv plan v znesku 99 $ na mesec. Gledano s tega vidika, osebno ne morem priporočati Thinkifica kot ugodne ŠTARTNE rešitve (za vse, ki iščete nižjecenovno rešitev oz. želite vzpostaviti svojo prvo spletno akademijo). Je pa tudi v tem cenovnem rangu še vedno zelo ugoden, glede na to, kaj ponuja. Po moji osebni presoji je primeren predvsem za vse, ki iščete tudi suport za skupnosti (community), platformo za prodajo (kjer ste prodajalec vi in prodajate predvsem na slovenskem trgu) in morebitno večjezično platformo. Posodobitev 2. januarja 2023: tudi Teachable z januarjem 2023 dviguje svoje cene in je tako najnižji plan 59 $ na mesec. Prosim, vedno preverite aktualne cene v rubriki “Pricing” na spletni strani dotične platforme.


Odpri svojo lastno spletno akademijo: preizkusi BREZPLAČNO

Odpri svojo lastno akademijo na platformi Teachable in/ali Thinkific ter preizkusi, kako izgleda rokovanje s tako platformo.

S klikom na gumb boš preusmerjen na cenik (pricing stran) vsake od platform. Za brezplačen preizkus izbereš lahko FREE PLAN. Obe platformi ponujata trenutno (posodobljeno: december 2022) trajno brezplačen plan, ki pa ima seveda svoje omejitve. Na Teachable so to različne funkcionalnosti, ki niso na voljo na brezplačnem planu; na Thinkificu pa omejitev na en objavljen tečaj/učilnico.

Skratka, oba plana omogočata, da preizkusiš večino funkcionalnosti in osnovno delovanje platforme. Nista pa namenjena temu, da bi bil stalno na brezplačnem planu. (Več o samem delovanju obeh platform in primerjava obeh platform spodaj – v nadaljevanju te spletne strani.)

V kolikor želiš Thinkific brezplačno preizkusiti en mesec tudi na plačljivem planu (in prihraniti 99 $ za prvi mesec), mi piši na marusa@eDogodek.si.

Opomba: oba linka/gumba sta priporočilna linka.

Če torej v svojem biznisu tudi izobražuješ, coachaš, svetuješ, mentoriraš … lahko s svojo lastno spletno akademijo svoj eduBiznis posimpliraš oz. ga nadgradiš. Kako?

Vsak sodobni (pa tudi svobodni) eduPodjetnik naj ima svojo spletno akademijo, s katero lahko upravlja svoj celoten izobraževalni biznis, ne samo spletnih izobraževanj

 • Postavi svoj brezplačen predstavitveni spletni tečaj (ki ga sicer mogoče izvajaš v promocijske namene na terenu) še v spletni obliki in omogoči, da te tako spozna še več oseb, ki sicer morda ne bi nikoli prišle na tvoje delavnice na teren.
 • Prodajaj svoj know-how v obliki avtomatiziranih spletnih tečajev za samostojno učenje in omogoči svojim udeležencem, da znanje osvajajo, ko jim ustreza in v tempu, ki si ga splanirajo sami.
 • Izvajaj vodene izobraževalne programe (seminarje, akademije, delavnice) še online in doseži več strank.
 • Dopolni svoje ‘terenske’ delavnice in programe še z dogajanjem in soDelovanjem v spletnih učilnicah – omogoči komunikacijo med posameznimi srečanji, oddajanje nalog ali preprosto dodajaj dodatne vire za učenje.
 • Ali pa svoje individualne coachinge, mentorstva in svetovanja sproti arhiviraj v obliki spletnih učilnic, kamor naložiš posnetke Zoom srečanj ali narediš zapisnike srečanj ‘na terenu’, morda naložiš dodatne vire za učenje, sprejemaš naloge … kar pač potrebuješ.
 • Oziroma razmisli, kako lahko še naprej “neguješ” odnos s svojimi obstoječimi udeleženci ter jim dodajaš nove in nove vsebine – bodisi brezplačno ali v obliki mesečnih suportnih/membership programov.

Spletna akademija (spletne učilnice) ni zgolj platforma za nalaganje avtomatiziranih spletnih tečajev

… in video ni edini format, ki ga lahko naložiš v eAkademijo. Struktura spletnih učilnic / programov znotraj eAkademije omogoča, da naložiš tudi druge formate.

Imaš kakršen koli digitalni produkt, na primer pdf priročnik, avdio posnetke, word dokumente … ?

Naloži ga v učilnico (lahko celo omogočiš možnost, da si tvoj udeleženec posamezen dokument tudi zdownloada) – in, voila, nič več mejlanja dokumentov, ki jih pogosto šeraš s svojimi udeleženci

Ne želiš snemati videa?

Ni panike – svoje znanje lahko zapišeš tudi v dobri stari tekstovni obliki, direktno v spletno učilnico.

Spletna učilnica tudi ni samo za nalaganje dokumentov, ampak je dobro komunikacijsko orodje

V njej lahko s svojimi strankami (na primer v individualnem coaching programu ali pa kot suport terensko izvedeni delavnici) v času med posameznimi srečanji še vedno vzdržuješ komunikacijo, daješ naloge (in jih tudi prejemaš), zbiraš mnenja (na primer kako naprej v skupinskem programu) in celo organiziraš srečanja preko spleta v živo. V spletnih učilnicah imaš namreč na voljo:

 • klepet/diskusija – za klepet med srečanji v živo (že vključeno v LMS platformi)
 • dodaš lahko srečanja v živo a na daljavo – preko Zoom-a ali Youtube live-a (se vpne/emebeda dodatno)
 • ankete – za zbiranje mnenj, evalvacijo programov … (nekaj je že vključeno, nekaj se lahko doda/vpne dodatno)
 • ‘belo tablo’ – za lepljenje digitalnih post-it listkov (za oddajo naloge, mnenja, online brejnstorming … – se vpne dodatno in se lahko uporabi še za eSrečanja v živo)

Vidnost spletnih učilnic omogoča, da objaviš, kar želiš, da je javno in skriješ, kar je individualno

Spletne učilnice/ programi v eAkademiji so lahko:

 • vidni JAVNO – uporabiš kot prodajno stran, da podrobneje predstaviš svoj produkt (in ne potrebuješ dodatne spletne strani)
 • ZASEBNI – za upravljanje individualnih coachingov/mentorskih programov ali ko šele postavljaš spletni program ali rezervirani za določeno skupino ljudi ali … ko testiraš

Koliko stane MESEČNI najem akademije? Toliko kot 1 (ja, ena) ura najema manjše(!) predavalnice ali sejne sobe

Poglejva na primeru platforme Teachable (uporabljam in tehnično suportiram tudi sama).

Najem platforme v lastni režiji stane približno 39 € na mesec (preračunano iz dolarjev) oz. že od 25 € na mesec dalje (ob celoletnem plačilu). V to ceno je zajeto neomejeno število spletnih učilnic, neomejeno število vpisanih udeležencev, neomejeno število dokumentov (pdf-jev, videov, avdio datotek …) in tudi gostovanje videov.

To je toliko kot ura najema sejne sobe ali manjše predavalnice! Že s samo enim brezplačnim spletnim tečajem pa lahko dosežeš vsak mesec toliko oseb, kot bi jih dosegel morda na eni ali dveh delavnicah na terenu. Ali pa prihraniš pri izvedbi individualnega svetovanja. Ali pa si ustvariš pasiven dohodek s prodajo eTečajev in mesečnih programov. Ali pa … enostavno postaneš bolj ‘user-friendly’ za svoje uporabnike, saj jim vsaj teoretične vsebine ponudiš, da si jih ogledajo, ko oni to želijo. Terenske izvedbe oz. srečanja pa izkoristiš za bolj poglobljene treninge in coachinge.

Največja prednost lastne spletne akademije je lasten brending: ime spletne akademije lahko odraža ime tvoje blagovne znamke, spletna stran in tečaji so lahko v barvah tvoje znamke, dodaš lahko podstrani z lastno vsebino …

Kako do lastne eAkademije/spletnih učilnic?

Načeloma obstajata (vsaj) dve rešitvi, ki sta primerni za manjše organizacije – s fokusom na izobraževanju strank in/ali partnerjev (ne zaposlenih):

 1. najem eAkademije v oblaku, na primer:
  • Teachable (uporabljam in tehnično suportiram tudi sama)
  • Thinkific (uporabljam in tehnično suportiram tudi sama)
  • in številne druge (Teachable in Thinkific sta najbolj znani in imata možnost lokalizacije v slovenski jezik)
 2. vzpostavitev eAkademije na lastni WordPress spletni strani (preberi članek Ali je (oziroma kdaj je) WordPress prava rešitev za upravljanje spletnih tečajev in spletnih učilnic?)

Nobena od rešitev ni boljša ali slabša, prav tako je v končnem seštevku cena obeh rešitev primerljiva 

Katera rešitev je prava zate, za tvoje potrebe in tvoj eduBiznis, je odvisno predvsem od tvojega tehničnega znanja, tvojih potreb, že vzpostavljene infrastrukture, pa tudi časa in interesa (koliko si pripravljen sam “brkljati” in koliko suporta želiš na voljo).

Najprej nekaj osnov o LMS sistemih, ki so na voljo:

→ Nekaj glavnih LMS sistemov, nihova cena, prednosti, slabosti posameznega sistema

Osnovno o LMS-ih, primernih za eduPodjetnike in manjše organizacije (za izobraževanje strank/partnerjev)

Tukaj pa še video vodiči o podrobnejši primerjavi med platformama Teachable in Thinkific

 

Primerjava platforme Teachable in Thinkific – z vidika ponudbe na

Primerjava platforme Teachable in Thinkific – z vidika kreiranja

Primerjava platforme Teachable in Thinkific – z vidika kreiranja landing/sales strani

Pomagam ti pri izboru in vzpostavitvi lastne spletne akademije + občasen tehnični suport

Glede na to, za kaj potrebuješ platformo (na primer za upravljanje avtomatiziranih spletnih tečajev, za izvajanje vodenih online programov ali kot dopolnitev svojim terenskim izvedbam ali celo kaj drugega), ti pomagam izbrati ustrezno platformo.

Platformo lahko nato tudi vzpostavimo zate:

 • naredimo osnovni dizajn platforme, usklajen s tvojo celostno grafično podobo,
 • vzpostavimo vse potrebne mehanizme (npr. vzpostavimo/lokaliziramo sistem obvestil znotraj platforme, vzpostavimo obvestilo o piškotkih, pogoje uporabe in pravilnik o zasebnosti, dodamo Facebook pixel in Google analitiko – če ju že imaš itd.)
 • zagotovimo osnovni trening uporabe platforme – v obliki video vodičev, ki jih dobiš naložene v svoji platformi
 • damo še eno uro svetovanja (v roku enega meseca po končani predaji), v kateri še skupaj pregledamo vprašanja in zadeve, ki se pojavijo v prvem mesecu delovanja;

Kaj delam(o)? Specializirana sem za začetno vzpostavitev in suport platforme Teachable ali Thinkific. Na tem področju nudim tudi nadaljnji (brezplačni) suport v obliki video vodičev v eDogodek.si akademiji. 

Česa ne delam(o)? Ne ukvarjam se s postavljanjem LMS-a na WordPressu, te pa lahko usmerim k strokovnjakom v Sloveniji, ki imajo na tem področju že nekaj izkušenj.

Kako to delamo? Vse se izvede na daljavo, običajno v roku 5-ih delovnih dni.

Če nisi prepričan, ali je to to, začni z uvodnim posvetom, pri katerem ti – glede na tvoje potrebe, tehnično znanje in želje svetujemo izbor primerne platforme. 

Suportiram in vzpostavljam spletno akademijo na platformi Teachable ali na platformi Thinkific.

Mesečni plan na Thinkificu je sicer cca. 8 € dražji (10 $), je pa začetna vzpostavitev hitrejša in jo zagotavljam zato ceneje. Opomba: napovedi so, da bo z 2. oktobrom 2023 Thinkific nudil le še plane od 99 $ dalje.

Cena začetne vzpostavitve (če vzpostavitev prepustiš meni): Teachable 260 €; Thinkific pa 210 €. V ceno je vključen tudi nabor video vodičev, v katerih te naučim osnove upravljanja izbrane platforme ter enourni posvet v roku enega meseca po vzpostavitvi, na katerem pregledava zadeve, ki morda še niso čisto jasne. Seveda sem tudi kasneje še vedno na voljo za suport. Na podlagi izkušenj lahko rečem, da se večino zadev bolj tehnične narave da rešiti preko mejla s hitrimi nasveti.

Za začetno vzpostavitev potrebujeva najprej en usklajevalni klic, da se uskladiva, kaj točno potrebuješ v zvezi s platformo. Rezerviraj torej svoj brezplačen telefonski klic. 

Želiš platformo Teachable ali Thinkific vzpostaviti sam? Na voljo je spletna učilnica z video vodiči, ki te peljejo skozi proces in natančna navodila za vzpostavitev vseh potrebnih mehanizmov. Cena: 40 €. Piši na marusa@eDogodek.si ali rezerviraj brezplačen klic, če potrebuješ kako informacijo več.

 

 

Klikni na sliko in si oglej, kaj točno ti ponuja spletna učilnica (platforma Teachable): https://edogodek.teachable.com/p/demo-ucilnica

 

To ni to, kar iščeš? Pokukaj pod Storitve in programi ali štartaj z brezplačnim spoznavnim programom.