fbpx

Spletni tečaji in spletni programi morajo gostovati nekje na spletu. Pri tem je treba upoštevati, da imamo podjetniki in manjše organizacije drugačne potrebe, ko prodajamo (spletne) izobraževalne in coaching produkte strankam, kot jih imajo, na primer, v šolstvu (kjer potrebujejo sistem za podporo rednemu pouku) ali v večjih podjetjih, kjer sistem uporabljajo za izobraževanje zaposlenih (in morda hkrati tudi strank).

Za eduPodjetnike tako pride v poštev eden od naslednjih načinov gostovanja spletnih tečajev:

  1. WordPress vtičnik za LMS (Learnig Management System): gostovanje na lastni WordPress spletni strani (WordPress + vtičnik, na primer: LearnDash, LearnPress, LifterLMS, Masteriyo …)
  2. LMS (Learnig Management System) platforma v oblaku: gostovanje na platformi v oblaku, ki je specializirana predvsem za spletne tečaje (slovenska platforma: FitCrea, tuje platforme: Thinkific, Teachable, OnlineCourseHost.com)
  3. All-in-one platforma v oblaku (LMS + email marekting + …): gostovanje na platformi v oblaku, ki poleg gostovanja spletnih tečajev omogoča tudi email marketing sistem in druga marketinška orodja, npr. postavitev spletne strani, prodajne lijake, blog …) (Systeme.io, Kajabi, Kartra, Podia …)
  4. Online course marketplace: gostovanje na platformi, ki prodaja spletne tečaje (npr. Udemy, SkillShare, Domestika)

Naj ob tem poudarim, da je primerna izbira sistema odvisna od poslovnih potreb/cilja posameznega eduPodjetnika/organizacije in njegove obstoječe infrastrukture ter tudi tega, kolikšno stopnjo tehničnega znanja ima oz. kako udobno se počuti z rokovanjem s tehnologijo … pa vse do tega, koliko je pripravljen odšteti za tak projekt. Zato morda sistem, ki ustreza enemu eduPodjetniku, ni nujno najboljša izbira za drugega eduPodjetnika.

Najprej narediva hiter pregled posebnosti vsakega od načinov. Nato pa v ePredavanju podrobneje predstavim možnost izbire gostovanja LMS platforme, ki je specializirana zgolj za spletne tečaje in gostuje v oblaku (Thinkific, Teachable, OnlineCourseHost.com). Za to vrsto platforme nudim pomoč pri vzpostavitvi. Če potrebuješ kakršno koli drugo rešitev, me lahko kontaktiraš (Marusa@eDogodek.si) in te usmerim na druge izvajalce.

Gostovanje na lastni WordPress spletni strani

Ta opcija zahteva večji začetni finančni vložek (postavitev spletne strani ali prilagoditev obstoječe strani) in s tem daljše obdobje za vzpostavitev. Poleg tega je potrebno redno posodabljanje spletne strani s strani računalničarja (zaradi varnosti). In pa treba je zagotoviti še gostovanje za videe (video hosting na Youtube, Vimeo, Bunny.net, ScreenPal gostovanje …), kar lahko predstavlja dodaten (mesečni ali letni) strošek.

Za koga je primerno: če imaš zagotovljeno redno in dobro računalniško podporo in če imaš morda na spletni strani že bazo strank (recimo, da iste stranke tudi redno kupujejo kakšne izdelke in so torej že registrirane v spletni trgovini – s tem jim zagotoviš boljšo uporabniško izkušnjo, saj lahko uporabljajo isti uporabniški račun za nakupe in za dostop do vsebin).

Za več informacij priporočam ogled te spletne strani.

Gostovanje na platformi za spletne tečaje (LMS sistem)

Druga opcija je gostovanje na platformah, kot so na primer Thinkific, Teachable, OnlineCourseHost.com, LearnWorlds – te platforme so primarno namenjene gostovanju spletnih tečajev. Video gostovanje je že vključeno in ne predstavlja dodatnega stroška. Prav tako so redno vzdrževane (ni dodatnega stroška).

Namenjene so prav eduPodjetnikom, ki prodajajo svoje produkte strankam (ne zaposlenim), zato imajo vključene številne opcije za marketing (enostavna izgradnja predstavitvenih strani = landing strani, povezljivost z email marketing sistemi, kot so MailerLite, Mailchimp …). Običajno imajo vključene tudi sisteme za neposredno prodajo. Več podrobnosti v spodnjem ePredavanju.

Za koga je primerno: za vse, ki ne želite tehnično zahtevnih zadev. Pa tudi za vse, ki želite bolj varen začetek – vzpostavitev je mnogo cenejša kot pri prejšnji opciji, naročnino na platformo pa lahko tudi kadar koli prekinete (če čez čas ugotovite, da to ni prava smer ali če svoj biznis preusmerite drugam).

Gostovanje na all-in-one platformi (spletni tečaji + email marketing + …)

Taka stran nadomešča spletno stran (CMS – content management system), email marketing sistem (EMS) in LMS (Learning Management System). Njena velika prednost je, da imate vse v enem sistemu – od potencialnih strank, ki se vpišejo na vašo mejling listo, do vsebin spletnih tečajev do registracije udeležencev v tečaje. Naučite se uporabljati samo en (malce obsežnejši) sistem in ne več različnih.

POMEMBNO: trenutna ovira je, da nobena od teh platform ni prevedena v slovenski jezik in je torej za udeležence (vaše stranke) na voljo zgolj v angleškem jeziku (do določene mere je seveda možna lokalizacija, na primer mejlov/sporočil, ne pa v celoti). Če je vaša ciljna skupina morda jezikovno (in poleg tega še tehnično) manj spretna v angleščini, lahko taka platforma predstavlja zanje veliko oviro.

Gostovanje oz. prodaja na Online course marketplacu

Gre za platforme, na katere naložite svoj spletni tečaj, ki se potem na tej isti platformi prodaja. Vaš spletni tečaj mora biti v enem od jezikov platforme (angleščina, nemščina, španščina …). In pa potrebna je odobritev s strani upravljavcev marektplace-a, če vaš spletni tečaj ustreza njihovim standardom in pravilom.

Torej, samo gostovanje spletnega tečaja je brezplačno in v bistvu predstavlja vir zaslužka za eduPodjetnika.

POMEMBNO pa se je zavedati, da so cene spletnih tečajev na na tovrstnih platformah običajno regulirane s strani platforme. To pomeni, da lahko ceno postavite v nekem okviru (recimo, med 20 in 200 $) in jo platforma lahko kadar koli (v akcijah) zbije tudi do 90 %. Ne gre torej toliko za prodajo sámo (čeprav se da tudi lepo zaslužiti), kot da so tovrstne platforme dober kanal za promocijo na mednarodnem trgu.

Kako izbrati ustrezen LMS v oblaku – npr. Thinkific, Teachable, OnlineCourseHost

Sama sem se specializirala za pomoč pri vzpostavitvi spletnih učilnic na platformah v oblaku – s poudarkom na tistih, ki omogočajo uporabniški vmesnik za udeležence (naše stranke) v slovenskem jeziku. To so trenutno Thinkific (možna uporaba že na brezplačnem planu oz. od 48 $/mesec dalje), Teachable (od 59 $/mesec) in OnlineCourseHost.com (najugodnejša, saj štarta pri 25 $ na mesec). V kolikor se odločiš za tovrstno platformo, me lahko kontaktiraš za pomoč pri izbiri in za suport pri začetni vzpostavitvi (uredim dizajn platforme, nastavim vse tehnične zadeve ter zagotovim začetno usposabljanje in začetni suport … ). Prosim pa, da pred brezplačnim posvetom pogledaš spodnje ePredavanje:

Želiš preizkusiti Thinkific ali Teachable?

Preizkusi Thinkific za 30 dni brezplačno – klikni na TA LINK (affiliate link) in se zarolaj do plačilnih planov – priporočam plan Start, ki zadošča za potrebe samostojnih izvajalcev in malih organizacij. POMEMBNO: za preizkus boš moral vnesti plačilno sredstvo, s katerega ti bojo po 30 dneh trgali plačilo za naslednji mesec. Če torej po 30-ih dneh ne želiš preiti na plačljiv plan, moraš nekaj dni pred potekom iti na brezplačen plan (link, kako se to naredi -> glej Downgrade plan; če potrebuješ pomoč, mi piši na marusa@eDogodek.si).

Preizkusi Teachable – ni potrebna kreditna kartica – klikni TA LINK (affiliate link) in nato izberi Free plan.

Če potrebuješ pomoč, mi piši na marusa@eDogodek.si