Posnet online program: naredimo zate

V enem mesecu do lastnega posnetega online programa

Hojla, Maruša tukaj,

z “naredimo-zate” storitvijo ti želim(o) olajšati in pohitriti proces od priprave do snemanja in urejanja online programa ter ti pri tem odvzeti čim več (ali celo vse) tehnične skrbi.

 

Peljem te skozi proces kreiranja

A veš, da za kreiranje online programov obstajajo določena pravila in da ne gre za proces “kar tako, po naključju”?

Žal marsikdo, ki ni šolan izobraževalec, ne pozna osnov “instructional designa” (veda o oblikovanju (spletnega) izobraževanja) in se zato vrti v začaranem krogu ali pa se loti dizajniranja programa “po filingu”. S tem pa izgublja potencial kvalitetnega programa in si po vsej verjetnosti komplicira še sam proces snemanja. Sama sem v eLearning industriji že več kot 15 let in sem v tem času dodobra izpilila proces kreiranja posnetih online programov ter ga posimplirala do te mere, da ga lahko usvojiš že v manj kot pol ure. In najbolje pri tem je, da ko ga enkrat usvojiš, ga lahko vedno znova ponoviš – tudi sam, če želiš.

Oddelamo tehnične zadeve

Čeprav moj proces skuša čim bolj zminimizirati tehnične procese, pa gre na koncu vseeno le za spletno poučevanje, ki zahteva, da se učne lekcije digitalizira. In ker je prav ta del za marsikoga odvečen (ga ne želi opravljati – sploh, ali pa mu časovno ne znese), smo v tem procesu odvzeli večji del bremena z ramen izvajalcev in si jih oprtali nase (ker mi – jaz in moji soPartnerji, no – zaenkrat sva samo dve – to delamo radi). S tem tudi pohitrimo celoten proces kreiranja programa, saj se ne more zgoditi, da projekt “obleži v predalu” (ali se niti ne začne), ker se izvajalec, spletni edukator, m-uči s tehničnimi rešitvami. 

Poskrbimo, da je izdelek izobraževalno učinkovit

Ker je glavni namen spletnih programov izobraževanje (in ker tudi sama izhajam iz izobraževalne stroke), je naša ključna pozornost na tem, da izdelamo online program, ki je IZOBRAŽEVALNO učinkovit. To pomeni, da upošteva ključna spoznanja iz eLearning stroke (eLearning = spletno izobraževanje) in trende s področja spletne izobraževalne tehnologije. Tako bo tvoj online program ne le narejen, pač pa narejen KVALITETNO – pomeni: bo zagotovil tvojemu udeležencu prijetno učno (uporabniško) izkušnjo. Ker pri online programih pač ni dovolj samo to, da zapakiramo vanje naše znanje, pač pa predvsem to, da to znanje zapakiramo tako, da zagotovi, da naš udeleženec res usvoji željeni rezultat – tudi če smo na daljavo ali celo če program predeluje popolnoma sam(ostojno).

Na poti kreiranja te tako (lahko) usmerimo, da morda nekaj narediš drugače (mnogokrat celo lažje, kot si si zamislil sam 😉) … seveda pa ohranjaš vso svobodo in možnost končne odločitve. 

Izdelujemo online programe … za vsako priložnost

Ker online programi lahko opravljajo različno vlogo, nudimo suport pri kreiranju različnih oblik posnetih online programov.

Online programi kot izobraževalni produkt za prodajo

Če delaš spletni tečaj za samostojno učenje ali pa voden online mentorski/coaching program, kjer je večji del vsebine posnet v naprej. 

Online programi kot suport (klasičnemu ali e-) izobraževanju v živo

Če bi rad naredil kombinirano obliko izobraževanja, kjer je posnet bodisi manjši del vsebine (posamezne lekcije) ali pa teoretični del vsebine.

Online programi kot izobraževalni produkt za promocijo

Če delaš krajši (do eno uro ali največ uro in pol trajajoč) program, ki je namenjen poučevanju o rešitvi, ki jo ponujaš.

Skladno s tipom online programa ti nudimo mentorstvo (tako v obliki video posnetkov, ki ti ostanejo tudi še po koncu projekta, kot tudi v živo – v okviru svetovalne ure preko Zooma), kjer te peljemo skozi proces, kako

  • zasnovati učno pot online programa (glede na namen programa)
  • kako strukturirati vsebino znotraj posameznih modulov (torej, kako pripraviti lekcije – kako si naj sledijo vsebinsko in kaj naj zajamejo, da boš res zajel vse potrebno, kar morajo spletni programi vsebovati)
  • se tega lotiti – kje in kako zapisovati, da bo tehničen proces čim lažji in čim hitrejši (in nič bat’ – delamo s programi, ki jih tudi sicer verjetno uporabljaš vsak dan, kot sta Word in PowerPoint).

Torej, kako to gre in kaj delaš ti ter kaj (od)delamo mi

Proces kreiranja online programov je (ne glede na tip programa) razdeljen na tri faze (za podrobnejši opis klikni na plusek desno od naslova faze):

Pred-produkcija: priprava vsebine

To je del, ki je ključen za kvaliteten končni izdelek in predstavlja osnovno za vse tehnične procese v nadaljevanju. Razdeljen je v dva dela: struktura in snemalni plan.

Struktura

V tem delu te v spletnem prostoru, kjer se odvija naše sodelovanje, pričakajo kratka (10-minutna) vodila (usmeritve – v obliki video predavanja), kako se lotiti strukturiranja vsebine online programa (glede na tip online programa, ki smo ga določili na uvodnem posvetu). In pa kratka (10-minutna) tehnična navodila, kako narediti zapis v Wordu. V kolikor imaš svoj online program (v svoji glavi ali celo na papirju) že precej izdelan, imaš ta del lahko opravljen v nekaj urah (odvisno tudi od obsega vsebine). Vsekakor pa ocenjujemo, da je ta del opravljen v roku enega tedna.

Na opravljeni plan (v kolikor želiš) dobiš z naše strani tudi feedback (povratno sporočilo) in dodatne usmeritve – da bo online program res učinkovit in bo učenje (za udeležence) tudi na daljavo lahkotno in bo prinašalo rezultate.  

Storyboard in snemalni plan

Na podlagi strukture vsebine na naši strani izdelamo “eLearning storyboard”. To je “scenarij” oz. prototip, ki že zariše zasnovo končnega programa. Hkrati pa na njegovi podlagi lahko naredimo snemalni plan – kaj je treba posneti in v kakšni obliki. Na tej točki torej z naše strani dobiš izdelan natančen načrt, kaj je treba (še) storiti, kako se bo snemalo, kakšni grafični slajdi so za pripraviti … tako da točno veš, kaj te še čaka v nadaljevanju. Prav tako te v tej fazi (po potrebi) pripravimo na nadaljnje korake – torej na snemanje (ta del opravimo v obliki srečanja v živo preko Zooma).

V tej (izredno kreativni) fazi s tvoje strani pričakujemo predvsem input v obliki materialov, ki/če jih že imaš, ali idej, kako si si tudi sam zamislil predstaviti določene vsebine. Mi pa te vodimo, da zadeve pregledamo in ovrednotimo z didaktičnega (izobraževalnega) in tehničnega (snemalnega) vidika. Tudi ta del je po naših pričakovanjih lahko opravljen v roku enega tedna.

Produkcija: snemanje vsebine

Na podlagi snemalnega plana ti pripravimo datoteke za snemanje in dodatne usmeritve glede snemanja. Večina programov v 90-ih odstotkih temelji na posnetem govoru, manjši del pa predstavljajo še posnetki govoreče glave. Nekateri, bolj specializirani programi, imajo večji delež demo posnetkov (posnetki, kjer demonstriraš nekaj na ekranu ali v prostoru). 

Posnetki, narejeni v obliki govora (ki jim v naslednji fazi na naši strani priposnamemo še vizualne grafike), so (za tistega, ki predava) narejeni hitro. Ne zahtevajo posebnih predpriprav (pripravljanja prostora, urejanja frizure 😁). Datoteke, ki ti jih pripravimo za ta del, pa so enostavne za uporabo (preverjeno tudi pri manj tehnično spretnih uporabnikih). Tako je ta(k) del online programa lahko posnet zelo hitro – seveda odvisno od obsega vsebine in tvoje časovne pripravljenosti. Oceno časovnega vložka lahko izračunaš: toliko časa, kot porabiš, da odpredavaš, plus cca. do 30 % zraven.

Za posnetke govoreče glave in demonstrativne posnetke smo ti na voljo za usmeritve in tehnično predpripravo. Usmerimo te, kako se jih pripravi enostavno, brez večkratnih ponavljanj (itak jih na koncu dodelamo in obdelamo še mi). Ta del lahko opraviš z lastno spletno kamero ali kar s telefonom.

In čeprav se ta del zdi morda precej tehničen, je lahko ob primerni pripravi prav kreativen. V kolikor pa ti je ta del procesa res zares (tehnično) odvečen, ti je na voljo naša videografinja, ki prinese svojo opremo in te pride posnet (na dom, v pisarno, na teren …).

Post-produkcija: dodelava vsebine

Ko nam predaš posnetke (ali ko te posnamemo), je finalizacija na naši strani. Ta del na naši strani zahteva pripravo grafičnih materialov, ki podprejo tvoja ustna sporočila. Pa obdelavo tvoje govoreče glave in morebitnih demo posnetkov. Pa lepljenje in sestavljanje vsega v celoto. Tako ti v roku enega do dveh tednov po prejemu tvojih posnetkov, že lahko pokažemo končni izdelek. Ti ga samo še pregledaš (če so kje kakšne napake, ki so nastale v post-produkciji). Nato pa posnetke samo še zapakiramo tako, da jih lahko ti naložiš v svojo spletno učilnico (ali pa tudi ta del prepustiš nam).

OK, sem za … koliko to stane in kako začnemo

Projekt je razdeljen v dva sklopa, ki sta tudi finančno ovrednotena vsak zase.

  1. del projekta: priprava vsebine
  2. del projekta: dodelava vsebine

1. del projekta (do 2 tedna)

Pri tem delu si popolnoma samostojen in kreativen, jaz pa sem ti na voljo, da bedim nad tabo (beri: spremljam, ali/kaj delaš) in ti dam povratne informacije ter nadaljnje usmeritve ter te vodim skozi proces.  V tem času se (po potrebi) tudi enkrat srečava v živo (preko Zooma), da preveriva tvojo opremo in da te pripravim na snemanje (če ga boš opravil sam). 

Po koncu tega dela imamo tudi že natančen pregled, kaj bo treba posneti (in kako) ter ti na podlagi tega pripravimo tudi obračun za 2. del projekta – da veš, s čim imaš opravka finančno.

Znesek za prvo sodelovanje: od 380 €  

Ker je osnovni proces ponovljiv, torej enak tudi v nadaljnjih projektih (in ga po prvem sodelovanju že prav gotovo obvladaš) se naša nadaljnja sodelovanja obračunajo 10 do 20 % ceneje (popust je odvisen od tipa online programa, ki ga delaš, in kompleksnosti procesa).

arts build close up commerce

 

Vmes … snemaš … bodisi sam (in smo ti seveda na voljo za morebitno pomoč “na hitro”) ali pa ti pošljemo (proti doplačilu) našo videografinjo, ki pride s svojo opremo – postavi opremo, postavi tebe in (tebe ali dogajanje okoli tebe) posname. 

Možno je tudi, da od tu dalje najameš svojega snemalca. Morda imaš že lastnega snemalca, s katerim sodeluješ, ali pa nečaka (strica, teto, moža, ženo, hčerko, taščo …), ki uživa v snemanju. V tem primeru smo torej naše sodelovanje na tem mestu zaključili. Ti na tej točki točno veš, kaj je za posneti in kako je treba pripraviti, tvoj snemalec/videograf pa (naj) zna to narediti in urediti – da bo lahko primerno za spletno učenje.

Možno je tudi, da se v tem delu ustaviš in ne nadaljuješ z nadaljnjim snemanjem. Tega sicer nimamo radi, pa ne zaradi tega, ker nam ne prinese nadaljnjega zaslužka, temveč predvsem zato, ker ti s tem izgubiš momementum, zagon pri kreiranju online programa – in, verjemi, k nedokončanim poslom se je kasneje mnogo težje vrniti in zahteva več energije. Ampak, ja, razumemo, se zgodi življenje, se spremenijo prioritete, pridejo drugi projekti … Mi te vedno z veseljem sprejmemo nazaj tudi kasneje! 🙂

2. del projekta (1 do 2 tedna po oddaji posnetkov)

Ko imamo tvoje posnetke (govora, govoreče glave in/ali demo posnetke), je čas, da vse skupaj dodelamo in obdelamo.

Kot rečeno, naša filozofija temelji predvsem na tem, da govoru dodamo grafično vizualizacijo (beri: izdelamo več 10 slajdov na uro govora – ki niso samo lepi, ampak predvsem upoštevajo tudi didaktična pravila iz sveta eLearninga). Ter obdelamo demo posnetke – porežemo, pohitrimo ali upočasnimo, dodamo pripise na ekran (za spodbujanje učenja in pomnjenja).

Načeloma je ta del popolnoma na naši strani – dokler ni čas za finalni pregled s tvoje strani. Je pa včasih (zlasti pri demo posnetkih, ki jih snemamo brez govora), včasih v tej fazi potreben tudi še tvoj input. A to dorečemo na uvodnem/spoznavem srečanju.

Znesek: Ok, roko na srce, tole ni tako enostavno oceniti, dokler ne vemo, s čim imamo dejansko opravka, ampak ker vem, da ljudje neradi kupujemo mačka v žaklju in radi vemo v naprej, s čim imamo opravka, recimo, da si lahko izračunaš od 200 € na 45 min programa.

V tej fazi se lahko prilagodimo tudi tvojemu budžetu: saj veš, manj denarja, manj muzike – tudi pri nas je tako. S tem sicer vplivaš na kvaliteto končnega izdelka – a se trudimo najti vmesno pot ter sitega volka in celo kozo.

 

Rezerviraj 15-minutni (neobvezujoč) klic

Na klicu (preko telefona) mi predstaviš svojo idejo, poveš, kaj že imaš pripravljeno (nič narobe, tudi če nimaš nič pripravljeno). Pomeniva se o tehnični opremi ter o tem, kaj in kako se bi/bo snemalo. Odgovorim na vsa tvoja morebitna vprašanja. In se prepričam tudi sama, da je vsebina usklajena z mojimi prepričanji (sori, ampak drznem si zavrniti projekte sumljive narave ali take, kjer ocenim, da morda moja po-moč ni potrebna ali pa ne doda vrednosti).

Po spoznavnem srečanju ti pripravim konkretno ponudbo – s cenami in časovnico, usklajenimi za tvoj projekt.

Kaj pa še in kaj pa če … 

Najprej dva bonusa, potem pa še nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja, ki se ti morda porajajo. V kolikor imaš še kakšna dodatna, pogumno piši na Marusa@eDogodek.si oz. se prijavi za 15-minutni brezplačen posvet – ki te ne zavezuje k nakupu.

Bonus 1: Vsi grafični materiali, ki jih razvijemo za potrebe online programa, so ti na voljo

Resno, mi z njimi nimamo kaj početi. Ti pa jih boš gotovo lahko uporabil tudi za objave na socialnih omrežjih ali za kakšen nov (online) program.

Bonus 2: Naredimo-zate je več kot naredimo zate … je predvsem mentorstvo in projektni menedžment

Mi ne snemamo online programov, mi DIZAJNIRAMO online program(e) – s tabo. Čeprav sem tole ponudbo zapakirala kot “done for you” storitev, je (upam, da si to sicer do sedaj že razbral) mnogo več kot samo tehnična storitev. Je tudi opolnomočenje, da veš, kaj in kako narediti … je projektni menedžment – ko te nekdo vodi za roko skozi vse faze projekta – in je v resnici praktično kot individualno mentorstvo/coaching. Naučen proces pa vedno znova lahko ponoviš tudi sam.

Kako je z varnostjo/zasebnostjo vsebine?

Ker tudi sama p(r)odajam svoj know how, vem, kako pomembno je zaupanje, ko predajaš materiale s svojim znanjem, v roke nekoga drugega. Z vidika zaupanja ti lahko ponudim svojo besedo, da z materiali ravnam odgovorno in ne razkrivam vsebine drugim. S tehničnega vidika pa vse hranim v oblaku pri ponudniku plačljivih tovrstnih storitev. Takoj po koncu najinega sodelovanja pa pobrišem vse vsebine tudi iz oblaka (beri: predam tebi in nikakor ne arhiviram tvojih vsebin). 

Enako velja za moje partnerje (videografinja/grafična oblikovalka). Delam namreč zgolj z ljudmi, ki jim resnično zaupam tudi sama in za katere vem, da imajo visoka etična merila.

Kaj pa spoštovanje avtorskih pravic glede materialov, ki jih uporabite v mojih online programih?

Jap, tudi to je zelo pomemben vidik online programov. Ker v tvoje online programe vključujemo fotografije, grafike in morda celo glasbo, ki niso tvoje (niti naše) avtorsko delo, pri svojem delu delamo zgolj z gradivi, ki so primerna za komercialno uporabo. Vire zapišemo tudi v video lekcijah (četudi piše, da ni potrebno navajanje vira), tako da je vedno jasna sledljivost.

Vse, kar izrišemo, dorišemo, skreriramo mi (naša grafična oblikovalka), pa seveda s projektom predamo v tvoje roke in lahko (tudi v komercialne namene) uporabljaš dalje.

Kakšno opremo potrebujem?

Odvisno je sicer od tipa vsebine (kaj točno boš snemal). Vendar pa je za govorne posnetke potrebno imeti mikrofon (lahko tudi takega na slušalkah, saj se te ne bo videlo). Posnetke govoreče glave in demo posnetke (ko nekaj kažeš s telesom/na telesu ali v notranjem/zunanjem prostoru) lahko posnameš s spletno kamero ali mobitelom (z dobro sprednjo kamero).  

Opremo, njeno kvaliteto, preveriva na posvetu v živo (na daljavo), kjer te tudi še posebej seznanim s triki in nasveti za snemanje, prilagojeno tvoji vsebini in tebi.

Skratka, ne (s)pustimo te pred kamero/mikrofon, dokler nismo prepričani, da smo te pripravili do te mere, da je to zate enostavno in razumljivo.

Kot že rečeno, pa vedno lahko za snemanje delov, kjer je potrebno posneti nekaj s kamero (in ne zgolj ustno), najameš našo videografinjo. V večini projektov je del, ki ga je treba posneti na tak način, zgolj manjši del vsebine.

Ful se mi mudi s projektom. Gre lahko hitreje?

Prvi del projekta je vsekakor lahko pripravljen v nekaj dneh. Tukaj je res odvisno, koliko imaš sam pri sebi razdelano vsebino – mi te samo usmerimo, kako jo strukturirati, da bo smiselno vodila do cilja/rezultata. Nato je na tebi, kako hitro lahko posnameš. Iz prakse imam primere, ko so spletni edukatorji vsebino v obsegu več kot 10 ur posneli v samo dveh dneh. A je tukaj zelo odvisno od tvoje “snemalne kondicije” (upoštevaj, da se utrujenost sliši in začuti tudi na posnetku, ki je narejen v obliki govora – to pa zbija kvaliteto online programa). Sama ne priporočam več kot 3 ure snemanja na dan. Ti pa moraš presoditi pri sebi.

Vsekakor je potem na naši strani dodelava (2. del projekta) narejena nekoliko hitreje. Veš pa, kako je: lahko je hitro in kvalitetno, a ne bo poceni. Lahko pa je hitro in poceni, a bo manj kvalitetno. 🙂

Realno gledano so lahko programi v obsegu do ene ure (promo online programi) narejeni tudi v roku enega tedna – a nam moraš to željo zaupati v naprej, da zabukiramo čas za tvoj projekt.

Druga “hitrostna opcija” pa se navezuje na VODENE online programe oz. programe, kjer se vsebina odpira postopoma (drip content). V tem primeru se lahko na začetku osredotočimo samo na prvi/prve modul(e), kasneje pa počasi dodeluješ/dodelujemo ostale. Več o različnih možnostih se pogovoriva na spoznavnem klicu. 

Uf, kaj pa če sem bolj počasne sorte … in rabim procesirati vmes malce dlje časa?

Hmmm … če meniš, da je tako – torej, da boš vmes malce več “procesiral” in se še “usklajeval z idejami”, potem bi rekla, da morda nisi v fazi, ko je na vrsti naredimo-zate. V tem primeru, ko si še bolj v fazi raziskovanja (svoje poslovno-izobraževalne) ideje, je bolj primerno (samo)učenje ali indvidualno mentorstvo. Pri slednjih dveh namreč ne delamo toliko na konkretnem projektu, torej na razvoju produkta, kot bolj na tem, da se učimo, kako iti skozi proces in pri tem (tudi lahko) naredimo produkt. Za ta namen imam na voljo online program (spletni tečaj) za samostojno učenje ali pa individualno mentorstvo s srečanji v živo (preko Zooma). Pri prvem je tempo popolnoma na tvoji strani. Pri individualnem mentorstvu pa se lahko odločiš za čas 6 ali več tednov.

Če nisi prepričan, kaj je primerneje: naredimo-zate ali spletni program, pridi na spoznavni klic, pa se pomeniva.

Kaj pa ko je enkrat posnet online program – kam naložim posnetke?

Online programi so sestavljeni iz več krajših posnetkov. Načeloma nekje 4 do 6 na modul. Tako pri povprečno dolgem programu (recimo, 6 modulov in onboarding/uvodni modul) nastane nekje med 20 do 40 (ali več) video lekcij. Te videe moraš nekam naložiti. Potrebuješ torej video gostovanje (kot je Youtube, Vimeo, Bunny.net) ali lasten Learning Management System (Teachable, Thinkific – oba primerna za samostojne izvajalce in manjše organizacije; ali Moodle – primeren za formalno izobraževanje in večje organizacije). Če lastne spletne akademije še nimaš, te lahko podpremo z vzpostavitvijo na najeti platformi Thinkific ali Teachable, ki sta ti na voljo že za nekaj deset evrov na mesec (vzpostavitev je proti doplačilu). Prav tako te lahko podpremo s tem, da kreiramo spletno učilnico znotraj že obstoječe spletne akademije – če jo že imaš. Seveda se to obračuna še posebej.

Če program razvijaš v promocijske/predstavitvene namene, pa ne potrebuješ spletne akademije, pač pa Email Marketing Sistem (na voljo za začetek lahko tudi brezplačno).

Skratka, če potrebuješ tudi ta del … mi, prosim, povej na uvodnem srečanju, da te lahko usmerim oz. ti razložim še te zadeve.

Maruša, res bi rad bolje spoznal tvojo filozofijo dela, preden štartava s projektom … 

Ok, če si se prebil do tukaj, verjamem, da si me že kar precej spoznal – vsaj mojo filizofijo glede kvalitete in izvedbe online programov. Če bi rad še podrobneje spoznal moje procese (pa tudi primer, kako lahko izgleda posnet spletni tečaj), pa je to najlažje storiti, če se preneseš brezplačen ePriročnik Spletni tečaji od A do Ž, ki te nato vodi tudi do brezplačnega spletnega tečaja Kako narediti učinkovit spletni tečaj. Mimogrede, program sem razvijala prav po konceptu, skozi katerega te peljem, in je v celoti nastal v 4-ih tednih.

 

Kako začeti? Rezerviraj 15-minutni (neobvezujoč) klic

Če si že odločen, da bi rad soDeloval z mano/nami ali pa če še oklevaš in bi rad podebatiral še o podrobnostih … rezerviraj 15-minutni klic. Slišiva se preko telefona. Je popolnoma nezavezujoče – te ne zaveže k temu, da se moraš (takoj ali sploh) odločiti za sodelovanje.

Po klicu ti pripravim konkretnejšo ponudbo – s cenami in časovnico usklajeno glede na vsebino in potek priprave tvojeg online programa.

Aja, še nekaj besed o meni – kdo sem in kaj me dela kompetentno delati spletne tečaje

Marija Maruša Jovanović – Maruša, na kratko

Tako so mi poznane vse “frustracije”, s katerimi se srečujejo osebe, ki nimajo bodisi didaktičnega znanja (znanja s področja podajanja znanja) ali tehničnih veščin (ali obojega).

V dobrem desetletju vodenja oseb skozi postopek kreiranja online programov sem tako dodobra izpilila sistem, kaj je treba znati NAREDITI in kako to narediti čim bolj tehnično lahkotno ter izobraževalno učinkovito.

Spletna usposabljanja pripravljam in kreiram že od začetka 2000-ih (že od študentskih časov 😁): sprva je bil moj fokus predvsem na spletnih tečajih za samostojno učenje, ki sem jih najprej delala večinoma za hobi, nato nekaj let v EU projektih, kasneje 7 let v korporativnem oddelku marketinga in suporta prodaji ter zadnjih nekaj let v samostojnem eduBiznisu.

Pod mojim “očesom in rokami” je nastalo že preko 500 spletnih tečajev v več kot 5-ih jezikih. (Blizu so mi tudi mednarodni projekti, ki zahtevajo lokalizacijo spletnih programov.)

Sprva sem spletne tečaje kreirala sama, kasneje – od 2010 pa skozi ta postopek vodila več ducatov “vsebincev”. 

Ker večina izobraževalcev, edukatorjev, ni videgrafov ali tehničnih mojstrov (naše strokovne veščine so konec koncev v prenašanju znanja in mentoriranju/coachanju) sem skozi svojo prakso tudi zelo precizno in pozorno izbrala vsa orodja (programe), s katerimi delamo – da so enostavni (intuitivni) in cenovno dostopni.

Z mano so svoje posnete online programe ustvarjali edukatorji različnih strok: od strojništva in energetike do mehkih veščin in osebnostne rasti … tako zaposleni v organizacijah, ki svoje znanje podajajo svojim sodelavcem ali strankam, kot tudi eduPodjetniki, ki svoje znanje p(r)odajajo posameznikom in/ali zaposlenim v podjetjih. eGradiva pa izdelujem tudi za različne EU projekte …