Spletni edukator - posnemi online program

6-urni program (2 eDelavnici v živo):
snemanje in priprava video gradiva za spletno izobraževanje

Posnemi svoj predstavitveni (promo) spletni program, vodeno spletno usposabljanje ali spletni tečaj za samostojno učenje: na tehnično enostaven način, z orodji po dostopnih cenah - predvsem pa na didaktično (izobraževalno) učinkovit način

Za informativno prijavo na prihodnje izvedbe ali za izvedbe za zaključene skupine mi lahko tudi pišeš na marusa@eDogodek.si

Spletno poučevanje s pomočjo posnetih programov je več kot samo "nekaj povedati pred kamero"

Ne glede na to, kakšen tip posnetega izobraževalnega programa pripravljaš, obstajajo tri zakonitosti, ki jih je dobro upoštevati:

  1. (odrasli) udeleženci si želijo čim bolj praktičnih programov – ki jih bodo vodili k transformaciji (spremembi) in ne dajali samo informacije (kaj morajo vedeti): tu si lahko predstavljaš razliko med tem, da vemo vse o hujšanju/zdravi prehrani … pa tega ne bomo nujno znali udejaniti v praksi
  2. podajanje znanja (tako informacij kot navodil) na daljavo, ko udeleženec program predeluje sam, je drugačno kot če to počnemo v predavalnici: udeleženec tukaj nima neposrednega stika s tabo, da bi te pocukal za rokav in na hitro vprašal nekaj (četudi izvajaš voden online program, lahko včasih pride do zamika več ur ali celo dni, da lahko daš dodatna pojasnila)
  3. ko udeleženec predeluje tak program, ni pomembna samo vsebina, pomembna je tudi spletna (virtualna) učna/uporabniška izkušnja: najbrž si ne želiš, da bi udeleženec obupal nad tvojim programom samo zato, ker se vedno znova lovi s tem, kje najde zadnje video lekcije ali gradiva ali ker se več ukvarja s tehniko in tehnologijo kot pa z vsebino tvojega programa. 
Pri vsem skupaj pa je pomembno, da je izkušnja kreiranja takega programa (vse od priprave vsebine, do snemanja in na koncu urejanja – če se ga lotiš sam) kar se da tehnično lahkotna, enostavna in prijetna tudi zate. 😉
 
Pridruži se nam na Zoom delavnici, kjer se bomo v mali skupini skupaj učili, kako načrtovati in dizajnirati učinkovite posnete izobraževalne programe ter  strukturirano šli čez postopek snemanja in vsa glavna orodja video editiranja (video urejanja).

Poglejmo, kaj konkretno bomo delali

1. načrt programa in pisanje vsebine

Zasnujemo ogrodje našega online programa ter spišemo vsebino predstavitve. Seznanim te z modelom načrtovanja in pisanja vsebine online programa: kako zasnovati vsebino, da zajamemo različne tipe udeležencev, kaj je nujno upoštevati pri pripravi posnetih vsebin, kako podajati navodila in povratno informacijo preko ekrana …

Razmišljamo že tudi o sami zasnovi celotne spletne izkušnje ter se dotaknemo tehničnih rešitev (zato da bomo prav zares pripravljeni in imeli vse pri roki, ko pridemo do tehnične postavitve). 

 2. priprava video lekcij (vizualnih gradiv)

Ko imamo pripravljeno vsebino, jo oblikujemo v privlačno vizualno predstavitev, ki bo udeležence motivirala, da z veseljem predelujejo program, nam pa bo služila za naše snemanje video lekcij.

To vključuje vse od ureditve snemalnega kotička in optimalne postavitve v prostoru, do vizualizacije s pomočjo slik, prosojnic, celo do fizičnih pripomočkov v prostoru – če jih potrebujemo za prikaz na video treningu.

Pripravimo (ali vsaj razmislimo o njih) tudi vse predloge, ki so potrebne, da bo taka spletna izkušnja za našega udeleženca kar se da lahkotna in enostavna.

3.  lahkotno in enostavno snemanje – primerno za edukatorje

Ko imamo pripravljene vizualne materiale, se lotimo snemanja. Ker edukatorji nismo videografi, je poudarek na čim bolj enostavnem snemanju in osnovni montaži video posnetkov. 

Delamo z računalniškim programom, ki je enostaven za uporabo in cenovno zelo ugoden (20 dolarjev na leto – za 1 mesec ti ga častim jaz). 

4.  upravljanje online programov preko spleta

Za online program pa ni dovolj, da samo naredimo posnetke. Potrebno jih je tudi nekam naložiti in spletni program nekje upravljati.

Na koncu se torej posvetimo tudi tako imenovanim Learning Management Systemom (LMS-om ali po domače – spletnih učilnicam na spletni akademiji).

Posneto vsebino naložimo v LMS (za voljo treninga lahko odpreš brezplačno spletno akademijo na platformi Thinkific) ter oblikujemo spletno učilnico – še posebej pa se posvetimo “onboarding” modulu (modulu za “vkrcavanje” udeležencev v program).

Ker gre v živo in z mentorsko podporo lažje in hitreje: kako bomo soDelovali

Celoten proces (s poudarkom na tehničnih zadevah) je sicer na voljo v obliki spletnega tečaja za samostojno učenje Kako posneti spletni tečaj (mimogrede, če ga že imaš in se želiš udeležiti še eDelavnice v živo, ti za udeležbo na eDelavnici priznam 20-odstotni popust). Vendar verjamem, da je motivacija v programih “v živo” večja.

Zato te vabim, da greš skupaj z mano oz. z nami – ker gre s skupnimi močmi in podporo lažje in hitreje. Pa še malce več motivacije imaš, ker veš, da “nisi sam v tem”.

Izdelane imam tudi že vse predloge in sistem, tako da večino časa res delaš bolj kot ne samo na svoji vsebini in se torej lahko osredotočiš na svoja sporočila, ne pa na ugotavljanje, kako kaj (tehnično) narediti.

Osnova celotnega programa je eDelavnica v živo – preko Zooma.

Gre za dve spletni srečanji v živo,  na katerih delaš na primerih za vajo oz. na manjšem delu svoje vsebine. 

Med srečanjema (ki si običajno sledita v roku nekaj dni do enega tedna – da imaš vmes res dovolj časa) je priložnost, da delaš na načrtu lastnega programa in na pripravi lastnih gradiv. Priporočam, da si za čas med srečanjema rezerviraš približno 2 polni uri. 

V kolikor se odločiš, mi pripravljena gradiva lahko oddaš v pregled, da ti dam tudi povratno informacijo. 

Opomba: vmesno delo med srečanjema in oddaja načrta in/ali gradiv je popolnoma prostovoljna.

Na spletnem usposabljanju se bomo naučili vseh osnovnih tehničnih zadev in večino tehničnih stvari  poštimali tekom obeh srečanj.

Jasno pa je, da se kak tehnični izziv pojavi tudi kasneje. Poleg tega se nadalje razvijajo in nadgrajujejo tudi orodja in platforme.

V ta namen sem na voljo v že vzpostavljeni Facebook skupini eduPodjetniki izobražujemo spletno. Pomoč nudim po principu, da poveš, kaj je izziv, jaz pa te usmerim na ustrezen video vodič (ali ga celo posnamem, če vidim, da je nekaj bolj generalnega).

Ne delam pa stvari po principu done-for-you (narejeno-zate). Za ta namen so na voljo moje plačljive storitve oz. storitve drugih strokovnjakov, ki ti jih lahko priporočim.

Posnemi svoje (prve) video lekcije in postavi online program - za 99 €

Vključena je 6-urna eDelavnica v živo ter dostop do spletne učilnice z nekaj osnovnimi gradivi ter primerom spletne učilnice za mentorsko/coaching podporo (tako ti omogočim, da izkusiš, kako delujejo spletne učilnice). 

Cena ne vsebuje DDV-ja, ker nisem zavezanka za DDV. Cena torej predstavlja končni znesek za plačilo

Ta eDelavnica JE primerna za vse, ki

In za koga res NI primerna

Pogosto zastavljena vprašanja

Nekaj odgovorov na vprašanja, ki se ti morda podijo po glavi v zvezi s tem spletnim programom. Če ne najdeš odgovora na svoje vprašanje, pa mi piši na marusa@eDogodek.si

Vsekakor potrebuješ računalnik (prenosni ali namizni, vseeno). Vse ostalo bomo delali z opremo, ki jo že imaš: 

KAMERA: na primer spletna kamera (sama priporočam kaj od Logitecha – od cca. 100 € dalje) ali mobitel s solidno sprednjo kamero; lahko imaš seveda tudi kakšno bolj profi kamero, vendar moraš znati sam rokovati z njo

MIKROFON: najbolj fino je seveda, če imaš kak natični mikrofon (bubica) – tisti bolj pocenski se dobijo že za nekaj evrov, sama priporočam kaj od Rode-a (od cca. 50 € dalje); primeren je tudi namizni mikrofon (mednarodna skupnost eduPodjetnikov priporoča Yeti Blue ali Yeti Snowball). V najbolj skrajnem primeru so večinoma ustrezne tudi slušalke z mikrofonom – tiste od mobitela. 

Opremo bomo preverili že na prvem srečanju, tako da imaš do 2. tedna, ko dejansko snemamo, dovolj časa za nakup ali izposojo.

Aja, pa obvezno si nabavi miško, če je nimaš. (Če se ti tole zdi čudno, potem si najbrž eden redkih, ki dejansko poseduje miško. Brez nje pa je delo s programi precej težje. In ja, govorim o računalniški miški.😊)

  • Za snemanje: program za urejanje video posnetkov – delali bomo s Screencast-o-matic-com – program ti za en mesec častim jaz (pa tudi sicer je cena precej ugodna – 20 $ na leto; za time in organizacije pa se dobi licenca za dober evro na mesec na uporabnika)
  • Za upravljanje online programov (LMS): če imaš svoj sistem, boš delal v njem, drugače za vajo uporabimo Thinkific, ki ti je en mesec na voljo brezplačno v polni verziji oz. imaš “za vajo” lahko odprto testno učilnico na brezplačni verziji
  • Za pripravo gradiv: program za prezentacije – PowerPoint/KeyNote ali Canva (ali kar koli drugega na spletu)

eDelavnic v živo NE snemam, saj gre za interAktivna srečanja, na katerih ne predavam, temveč udeleženci delate, pre-izkušate in soDelujete v aktivnostih. Poanta vsakega srečanja je torej v tem, da ste prisotni v realnem času.

V kolikor se programa vsaj v 80-ih odstotkih ne moreš udeležiti v živo, je bolj smiselno, da izbereš bodisi osnovni program Spletni edukator – izvedbo za samostojno učenje (lahko s feedbacki) ali pa spletni tečaj Kako posneti spletni tečaj. V obseh programih so vsa eGradiva prirejena prav za samostojno učenje in posneta prav za ta namen.

Tekom mentorskega programa te peljem skozi celoten proces, da vidiš, kaj vse je točno treba (znati) narediti, in ti jasno povem, kaj lahko tudi “outsourcaš” (torej daš narediti nekomu drugemu) in na kaj moraš biti pri tovrstnem “outsourcanju” pozoren, da je sodelovanje čim bolj uspešno.

Tako ti za izrazito tehnične stvari lahko ponudim pomoč virtualne asistentke, ki ji zaupam tudi sama. Oziroma te v primeru iskanja strokovne pomoči na bolj specifičnih področjih (spletna stran, email marketing sistem, mogoče tudi digitalno oglaševanje, Canva itd.) usmerim k strokovnjakom, ki sem jih prepoznala kot zaupanja vredne.

Dostop do eDelavnic in vseh ostalih materialov je omogočen preko eDogodek.si akademije, zato vse  pogoje najdeš na Pogoji poslovanja – glej rubriko eIzobraževanja.

Kdo je Maruša in zakaj pametuje(m) o spletnih izobraževanjih?

Sem Marija Maruša Jovanović, Maruša na kratko – in sem eLearning entuziastka z več kot 10-imi leti izkušenj v eLearning industriji.

Po  duši (in izobrazbi) sem izobraževalka, zato verjamem v dobro kvaliteto online programov, in skrbim, da tvoji spletni izobraževalni dogodki zagotovijo čim boljši (učni) rezultat tvojih strank in da so tvoja video izobraževanja dodelana za najboljšo virtualno (učno) izkušnjo.

“Ker verjamem, da ima sodobna tehnologija moč, da se znanje širi hitreje, ceneje – učinkoviteje! Pa še zabavno je!”

Spletne tečaje izdelujem že od začetka 2000-ih: sprva za hobi, nato nekaj let v EU projektih, kasneje 7 let v korporativnem oddelku marketinga in suporta prodaji, zadnja 4 leta v samostojnem eduBiznisu.

Sprva sem spletne tečaje kreirala sama, kasneje – od 2010 pa skozi ta postopek vodila več ducatov “vsebincev”. Tako so mi poznane vse “frustracije”, s katerimi se srečujejo osebe, ki nimajo bodisi didaktičnega znanja (znanja s področja podajanja znanja) ali tehničnih veščin (ali obojega). 

Hkrati pa sem skozi dobro desetletje vodenja oseb skozi postopek kreiranja online programov dodobra izpilila sistem, kaj je treba znati NAREDITI in kako to narediti čim bolj tehnično lahkotno ter izobraževalno učinkovito.

Ker večina izobraževalcev, eduPodjetnikov, ni videgrafov ali tehničnih mojstrov (naše, eduPodjetniške veščine so konec koncev v prenašanju znanja in mentoriranju/coachanju) sem skozi svojo prakso tudi zelo precizno in pozorno izbrala vsa orodja (programe), s katerimi delamo – da so enostavni (intuitivni) in cenovno dostopni.

Z mano so se ali se še učijo in soDelujejo eduPodjetniki različnih strok: od strojništva in energetike do mehkih veščin, od partnerstva do osebnostne rasti … najbolj pa so moja usposabljanja primerna za vse, ki tudi sami usposabljate za pridobivanje mehkih veščin, trdih znanj in/ali usvajanje novih navad in sprememb.

Spletno stran upravlja EduBiz, Marija Maruša Jovanović s.p, Kamnik – Pravilnik o zasebnosti – Pogoji uporabe