Posnemi spletni tečaj: pod mojim mentorstvom ali po principu naredimo-zate

V 6-ih tednih (ali po želji počasneje) te vodim do tvojega prvega • novega • prenovljenega spletnega tečaja

Hojla, Maruša tukaj, ti pa si verjetno

 • samostojni izobraževalece (odraslih), ki razmišlja o lastnem spletnem tečaju za svoje stranke
 • ali pa edukator oz. organizator izobraževanj v podetju/organizaciji, ki bi želel pripraviti spletni tečaj bodisi za izobraževanje vaših zaposlenih, vaših strank ali za druge izobraževalne projekte …

Če ne veš, kje se lotiti ali pa iščeš nekoga, ki te za roko pelje skozi proces in morda pri tem oddela tudi vse tehnične zadeve, je eDogodek.si/posnemi storitev morda prav(a) zate.

Nauči se sam (pod mojim mentorstvom) ali pa prepusti tehnične zadeve, da jih naredimo-zate

Na voljo sta dva pristopa kreiranja spletnih tečajev, ki sta odvisna od tega, koliko samostojnosti želiš doseči oz. koliko pomoči želiš. V obeh primerih te peljem skozi enak proces – od ideje do storyboarda in na koncu do posnetega programa – le da je med njima razlika v tem, kdo kaj in koliko dela. 😀

Nauči se narediti sam – pod mojim mentorstvom

Gre za bolj poglobljen način dela, ki temelji na minimalno 4-ih do maksimalno 8-ih srečanjih v živo preko Zooma. Vsak korak/fazo procesa dodobra spoznaš, da razumeš, kaj je v ozadju (z vidika andragoških spoznanj in izobraževalne tehnologije) in da si ta(k) proces lahko kadar koli nato sposoben ponoviti tudi sam.

Delava lahko na primerih za vajo ali pa na tvojem konkretnem programu. Pri čemer je treba upoštevati, da – ker večino stvari delaš sam – običajno v procesu 4 – 6 tednov pripraviva in posnameva vse potrebno za en do dva modula. Poleg srečanj v živo, je v primeru mentorstva potrebno računati še na uro do dve dela med posameznimi srečanji, da zadeve zvadiš oz. dodelaš.

Naredimo-zate: oddelamo čim več tehničnih namesto tebe

Kadar pa ne želiš ali nimaš časa delati grafično-tehničnih zadev sam, pa lahko vse zadeve, ki ne zahtevajo nujno tvoje vpletenosti, naredimo-zate. Tudi način sodelovanja je v tem primeru drugačen, saj ni srečanj v živo preko Zooma (oz. je po potrebi vključeno eno srečanje). Vsa navodila so ti podana v video obliki in imaš tako več časovne neodvisnosti. Podrobneje je proces razložen v nadaljevanju. 

Ali kombinacija obojega: mentorstvo + naredimo-zate

Seveda pa je možna tudi kombinacija, ko te naučimo vse potrebno, a vseeno naredimo-zate, kar lahko oddelamo namesto tebe.

Na hitro o procesu od ideje do storyboarda in do posnetega programa

Pred-faza (po želji): strategija izobraževalne ponudbe

Prva faza: struktura

V prvi fazi pripraviš strukturo spletnega tečaja. Torej definiraš, kaj bojo moduli tvojega programa, katere lekcije bojo vsebovali in kaj bo vsebina lekcij.

 • Pri mentorstvu te vodim skozi proces brejnstorminga (kako od ideje do strukture) in možgančkam s tabo.
 • Pri naredimo-zate ti v tem delu dam video vodič z nekaj osnovnih napotkov ter navodila, kako spisati strukturo v Wordu. 

Druga faza: storyboarding

V tej fazi strukturo prevedemo v storyboard. Storyboard si lahko predstavljaš kot neke vrste scenarij ali snemalni plan. Storyboard je naš vodnik, da točno vemo, kaj je za posneti v kakšni obliki in da je snemanje bolj enostavno in gre hitreje. Hkrati je storyboard tudi naš “projektni menedžer”, ki nam kaže, kaj vse smo že naredili in predvsem – kaj vse je za narediti.

 • Pri mentorstvu te vodim skozi proces storyboardinga v programu, v katerem boš kasneje tudi snemal.
 • Pri naredimo-zate storyboard naredim zate v programu, v katerem boš kasneje tudi snemal.

Tretja faza: snemanje

V tej fazi je na vrsti snemanje. Načeloma snemamo naslednje formate – ki nam omogočijo, da izdelamo spletne tečaje, usklajene s sodobnimi izobraževalnimi trendi:

 1. govoreča glava (torej, tvoj nastop pred kamero),
 2. govor (ki mu kasneje dodamo še grafike),
 3. zaslon (na primer, kakšne dokumente, aplikacije …)
 4. in pa (po potrebi – glede na tip vsebine) tudi demonstracije s telesom ali v prostoru (zunaj ali znotraj).

Za prve tri tipe snemanja zadošča spletna kamera in računalniški program, ki je na voljo za približno 6 $ na mesec (oz. 48 $ letno). Demonstracije s telesom ali v prostoru lahko posnameš z mobilnim telefonom (snemaš lahko sam – na kar te seveda pripravim – oz. po potrebi ti lahko zagotovim videografinjo). Oziroma v večjih projektih (podjetja/organizacije) za ta namen najamemo profesionalno snemalno ekipo (ki ji točno povemo, kaj mora posneti).

 • Pri mentorstvu te vodim skozi proces uporabe snemalnika, da jo natrenirava skupaj. Tako imava veliko možnosti, da prilagodiva načine snemanja tebi osebno.
 • Pri naredimo-zate pa ti dam video navodila, s pomočjo katerih te naučim rokovanja s programom za snemanje ter dam nekaj osnovnih napotkov za boljše rezultate.

Opomba: možni so tudi drugi načini izgradnje izobraževalnih vsebin, na primer interaktivna eGradiva (H5P), vendar je to odvisno od infrastrukture, ki jo imaš (spletna stran ali spletne učilnice) in tvojih želja ter predvsem tipa vsebine.

Četrta faza: grafična dodelava

Zadnja faza predstavlja dodelavo oz. obdelavo posnetkov. Nekaj primerov, kaj to pomeni za posamezen tip posnetka.

 1. Govoreča glava: porežemo dele posnetka, ki so neuporabni (začetek, konec, napake) in dodamo pripise, logotip …
 2. Govor: izdelamo grafično prezentacijo, s katero vizualno podpremo sporočilo oz. prenos sporočila preko zaslona
 3. Zaslon: če ste v fazi snemanja morda za ta del posneli samo razlago, lahko priposnamemo zaslon … morda je treba sliko opremiti še kakšnimi poudarki (zumiranje, zameglitev, puščice za usmeritev pozornosti …)
 4. Demonstracije s telesom ali v prostoru (zunaj ali znotraj): če ste posnetke delali sami (in še niso obdelani), porežemo neproduktivne dele, pohitrimo ali upočasnimo posamezne dele posnetka, dodamo pripise, zamegitve ali poudarke …
 • Pri mentorstvu te vodim skozi proces, kako se lotiš grafične prezentacije in obdelave posnetkov sam – pojasnim ti, kaj je pri tem pomembno z izobraževalnega vidika in pa te vodim skozi tehnični proces. In čeprav se tole sliši blazno tehnično, naj povem, da je v procesu, skozi katerega te vodim, v tej fazi večina stvari že toliko dodelana, da je tole samo še stvar kreativnosti.
 • Pri naredimo-zate pa seveda te zadeve uredimo namesto tebe. Seveda vse materiale (posnetke in grafične materiale) na koncu dobiš “v odprti obliki”, kar pomeni, da – če kasneje to želiš, lahko tudi sam še kaj popravljaš in nadgrajuješ.

Peta faza: postavitev v spletni učilnici

Pri mentorstvu celotno zadevo zaokrožimo še s postavitvijo v spletni učilnci. Če spletne učilnice oz. izbrane platforme še nimaš, se tekom mentorstva posvetiva tudi temu vprašanju in poiščeva najustreznejšo (in v skladu s tvojim budžetom) in dosegljivo platformo. 

V tej fazi tudi dogradiva spletno učno izkušnjo: dogradiva še uvodni modul, ustrezno opremiva učilnico, da zagotovi čim boljšo učno izkušnjo. Po potrebi (odvisno od vrste programa) pa pregledava tudi opcije za avtomatizacijo marketinško – prodajnega dela. 

Okvirne cene:

Za samostojne izvajalce

 • Mentorski program: 90-minutna srečanja preko Zooma + vključen spletni tečaj Spletni edukator (ki je del mentorskega programa) … cena od 600 € dalje 
 • Naredimo-zate: uvodni korak za 90 €. Naredimo-zate vključuje zgolj eno srečanje preko Zooma, vse ostalo se dela asinhrono. Možno pa je pokombinirati tudi s srečanji v živo (mentorstvo), pri čemer se seveda cena projekta poviša.

Za podjetja oz. organizacije

Ker so običajno projekti spletnega izobraževanja v podjetjih oz. organizacijah kompleksnejši, v razvoj programa je dostikrat vključenih več oseb, se cene oblikujejo za vsak projekt posebej na podlagi bolj konkretne predstavitve vsebine in potreb s strani naročnika.

Prav tako za organizacije ponujam še druge možnosti načinov priprave spletnih tečajev/programov (z bolj naprednimi orodji). Za več info mi piši na marusa@eDogodek.si in ti pošljem več informacij. 

Nisem zavezanka za DDV, tako da so navedene cene končne cene za plačilo.

Želiš konkretno ponudbo ali pa imaš morda še kakšno vprašanje?

Če želiš konkretno ponudbo ali pa imaš kakšno vprašanje še v zvezi s to storitvijo, lahko rezerviraš brezplačen in nezavezujoč 15-minutni telefonski klic ali mi pišeš na marusa@eDogodek.si

Se še ne poznava? Spoznaj mojo filozofijo in način dela – vpiši se v brezplačen spletni tečaj Kako narediti učinkovit spletni tečaj

In še nekaj besed o meni – kdo sem in zakaj učim o spletnih izobraževanjih 

Marija Maruša Jovanović – Maruša, na kratko

Po duši (in izobrazbi) sem izobraževalka.

Spletna usposabljanja pripravljam in kreiram že od začetka 2000-ih (že od študentskih časov 😁): sprva je bil moj fokus predvsem na spletnih tečajih za samostojno učenje, ki sem jih najprej delala večinoma za hobi, nato nekaj let v EU projektih, kasneje 7 let v korporativnem oddelku marketinga in suporta prodaji ter zadnjih nekaj let v samostojnem eduBiznisu.

Pod mojim “očesom in rokami” je nastalo že preko 500 spletnih tečajev v več kot 5-ih jezikih. (Blizu so mi tudi mednarodni projekti, ki zahtevajo lokalizacijo spletnih programov.)

Sprva sem spletne tečaje kreirala sama, kasneje – od 2010 pa skozi ta postopek vodila več ducatov “vsebincev”. 

Tako so mi poznane vse “frustracije”, s katerimi se srečujejo osebe, ki nimajo bodisi didaktičnega znanja (znanja s področja podajanja znanja) ali tehničnih veščin (ali obojega).

V dobrem desetletju vodenja oseb skozi postopek kreiranja online programov sem tako dodobra izpilila sistem, kaj je treba znati NAREDITI in kako to narediti čim bolj tehnično lahkotno ter izobraževalno učinkovito.

Ker večina izobraževalcev, edukatorjev, ni videgrafov ali tehničnih mojstrov (naše strokovne veščine so konec koncev v prenašanju znanja in mentoriranju/coachanju) sem skozi svojo prakso tudi zelo precizno in pozorno izbrala vsa orodja (programe), s katerimi delamo – da so enostavni (intuitivni) in cenovno dostopni.

Z mano so svoje posnete online programe ustvarjali edukatorji različnih strok: od strojništva in energetike do mehkih veščin in osebnostne rasti … tako zaposleni v organizacijah, ki svoje znanje podajajo svojim sodelavcem ali strankam, kot tudi eduPodjetniki, ki svoje znanje p(r)odajajo posameznikom in/ali zaposlenim v podjetjih. eGradiva pa izdelujem tudi za različne EU projekte …