Obleka naredi človeka ali kaj naj oblečem, ko snemam video izobraževanja

Sama veliko gledam Youtube posnetke (in ja, tudi sama imam svoj eDogodek kanal – lahko se naročiš 😉 ). In na Youtubu se seveda ne moreš izogniti reklamam oz. promocijskim posnetkom. Tako se mi je že večkrat na ekranu pojavil mlad fant, nekje sredina 20-ih. Govoril je nekaj o manifestaciji in tovrstnih zadevah (no, zdaj veš, kakšne tematike – med drugim – gledam oz. poslušam 😀 ).

Kar me je presenetilo, je bila njegova obleka. No, v bistvu ji ne morem niti reči obleka – bila je razvlečena majica, T-shirt ali po domače “mikica”.

No, saj mogoče je šlo za kako dizajnersko majico ali kaj drugega, vendar ko je nanjo obesil natični mikrofonček, je le ta s svojo “težo” majico malo “razvlekel” in vse skupaj je izgledalo zelo “pocensko”. Poleg vsega je bila popolnoma bela, kar je vse skupaj naredilo še bolj “bledo”. 

Da se razumemo, nimam nobene posebne afinitete do dizajnerskih oblačil. Prav tako mi v osnovi sama obleka niti ni tako zelo pomembna. Vendar pa je v tem primeru njegova oprava delovala v nasprotju z vsebino in ni poudarila njegovega sporočila. Kvečjemu ga je “podrla”.

Govoril je o zakonu privlačnosti (to je tisto iz knjige Skrivnost/ The Secret) pa o tem, kaj vse je v zadnjih letih manifestiral, kje vse je bil, kaj vse je dosegel (tisto klasično “oh in ah”, ob katerem sama sicer nekoliko dobim o(š)pice 🙈) … a njegova razvlečena bela majica je govorila drugače – vsaj meni osebno.

No, pa mu je očitno nekaj na to temo namignil še nekdo (ali pa je bilo vse skupaj zgolj stvar ekperimentiranja). Po kakem mesecu ali več predvajanja prvotne reklame, se mi je namreč začela prikazovati nova verzija. No, v bistvu je bila čisto enaka kot prejšnja – kar se vsebine tiče – a tokrat je bil fant oblečen v modro srajco (še vedno sicer dovolj mladostno in ne ravno tisto “kravatarsko” varianto). Mislim, da si je celo nataknil očala … No, meni osebno je izpadel precej bolj profi oz. precej bolj usklajen z vsebino in namenom. Celo video sem prvič pogledala do konca!

Kaj se lahko naučimo iz tega?

Obleka (pa čeprav samo majica oz. zgornji del oblačila) naj torej podpre tvoje sporočilo

In ja, dovoljene so (vsaj po mojem mnenju) tudi “uniforme”: če govoriš nekaj o gibanju, je definitivno (že samo zaradi nazornosti prikaza) bolje, da imaš športna oblačila. Če je tvoj spletni program o nečem, kar zahteva delo v laboratoriju, je verjetno smiselno, da imaš zaščitna oblačila in podobno.  

A vseeno pazi, da naj bo obleka usklajena s tabo – izraža naj tebe: če sicer ne nosiš jaken (blazerjev), potem nima smisla, da si ga navlečeš zgolj zato, da boš v spletnem tečaju (ali video izobraževanju) izgledal bolj profi. Ker v resnici ne boš! Velika verjetnost je, da se ne boš niti počutil dobro in to se bo pač odražalo. Lahko pa vseeno poskusiš! 😀

In seveda še to: obleka naj bo usklajena tudi z ozadjem. Skratka, “pasati” mora(š) vse skupaj tudi v celotno sceno snemalnega kotička. To je pravzaprav tudi ena od stvari, ki jo kot prvo preverimo, ko delamo kar koli po principu naredimo-skupaj.

Pa še nekaj bolj “tehničnih” nasvetov

  1. Obleka naj bo enobarvna oz. preprostih vzorcev – definitivno naj nima črt, ki lahko povzročijo, da vse skupaj nadležno miga na ekranu (Moiré effect).
  2. Naj ne bo (preveč) prosojna: ob dodatni svetlobi, ki bo usmerjena vate, bo namreč prosojnost prišla še bolj do izraza in pokazal se bo kak nedrček ali celo kaj drugega.
  3. Sama se izogibam tudi oblačilom, ki preveč nakazujejo letni čas. Res mi je tečno sredi zime gledati nekoga, ki je posnet v preveč poletnem oblačilu (ali obratno), saj še toliko bolj poudari, da je to predposneto in da smo “milje daleč”. Mi pa želimo čim boljšo povezanost z našimi gledalci, udeleženci.

Opomba: Seveda so vse to pravila, ki veljajo za snemanje video lekcij. Ko greš v živo na Facebooku, je to čisto nekaj drugega – saj tam želimo prikazati spontanost. Velikokrat starih FB live posnetkov tudi nihče ne pregleduje za nazaj ipd.

Torej? Že snemaš svoje spletne tečaje? 😉

Iščeš konkretne rešitve?

Povej mi, kaj pripravljaš pa te usmerim na pravo rešitev.

Fotka Steve Adcock s Pixabay

Tagged with: