Delavnico je treba ne samo v online svet preseliti, ampak jo za online svet prilagoditi

Za vse, ki ste začeli razmišljati, da je smiselno iti (vsaj deloma) online in ki se vam trenutno MUDI, da izvedete vsebine online, je najboljši začetek tako, da skušate izvesti vsebine V ŽIVO, a na daljavo.

Ta del ne zahteva, da imate urejeno kakršno koli drugo infrastrukturo (na primer eAkademijo), ampak je dovolj samo to, da pošljete svojim udeležencem link do Zoom-a/ Webex-a/ ClickMeeting-a …

Prosim pa, da ne zaidete v drugo skrajnost in da NE skušate kopirati tega, kar sicer delate na terenu, v online. V prvi vrsti to pomeni, da delavnice, ki jo imate sicer 8 ur (v enem dnevu), ne skušate narediti 8 ur online – v enem dnevu.

Posamezno eSrečanje v živo ne sme biti daljše od 2-eh polnih ur. Izjema so eDelavnice, kjer se velik del praktičnega dela izvede stran od računalnika.

Če karikiram: če imate eDelavnico, ki zahteva, da udeleženci vmes skuhajo neko jed (to bojo kuhali stran od računalnika), potem je seveda eDelavnica lahko tudi 4-urna.

Če pa eDelavnica (ali kakršno koli drugo skupinsko srečanje) zahteva veliko soDelovanja direktno ob računalniku (velja tudi za diskusije v skupinah/ break-out rooms), pa bo več kot 4-urna eDelavnica precej neučinkovita.

Kako se torej lotiti? (Glej zgornjo sliko)

Verzija 1

Razmislite, ali lahko obstoječo “terensko” izvedbo razbijete na več krajših (2-urnih) eSrečanj v živo (kvečjemu dve dve-urni seji v enem kosu)

Verzija 2

Ali lahko mogoče en del (zlasti teoretičen) posnamete v naprej in se nato v živo (a na daljavo) dobite, da predebatirate zadeve, izvedete kako vajo ipd.

Verzija 3

Ali lahko mogoče določen del izvedete v obliki eSrečanja v živo, del pa počaka “na boljše čase”, ko boste spet lahko na terenu.


Če se že odločite, da greste snemat svoje vsebine, potem zdaj gotovo ni čas, da “komplicirate” in da se strogo držite vseh pravil (tega me ne boste verjetno še dolgo ne slišali reči 😂😂😂). Prav tako je to pravi čas, da date na stran svojega notranjega kritika, pozabite na travme v zvezi s snemanjem in podobno in naredite po svojih najboljših močeh.

Iščeš konkretne rešitve?

Povej mi, kaj pripravljaš pa te usmerim na pravo rešitev.

Nisi prepričan, kje začeti – ni panike, začni z brezplačnim online programom Online programi, od kreiranja do promoviranja spletnih izobraževalnih programov