Kakšno opremo potrebuješ za snemanje “screencast” posnetkov

 

Posodobljeno: 03. februarja 2020

Snemanje video izobraževanja v lastni režiji se dela po principu, ki se imenuje “Screencasting”.

Gre za preprosto snemanje ekrana, ki lahko zajame tako snemanje s tvoje spletne kamere, kot tudi snemanje ekrana oz. dogajanja na njem (na primer, predvajanje prosojnic, kazanje dokumentov, spletnih strani …)

Zakaj bi se naj eduPodjetniki znali snemati sami in kdaj je bolje najeti snemalca? 

Več o tem si poglej v temle videu. V nadaljevanju spodaj pa preberi, katera orodja točno potrebuješ in katere produkte konkretno priporočam.

Kako se eduPodjetniki lahko lotimo sami kreiranja video izobraževanj

Kakšno opremo točno potrebujem?

V osnovi za snemanje “screencast” posnetkov torej potrebuješ spletno kamero in pa mikrofon.

(Spletna) kamera:

  • Kot kamero lahko uporabljaš mobitel, a le če ima dobro sprednjo kamero. V tem primeru seveda ne gre za pravi “screencasting”, pri katerem snemaš zaslon. Je pa snemanje s pomočjo mobitela v primerih, ko imaš boljšo kamero na mobitelu kot pa spletno kamero, dobra alternativa snemanju s spletno kamero. Potrebno je samo dodati en korak – to je prenos posnetka s telefona na računalnik.
  • Zaradi praktičnosti dela (ker snemaš neposredno na računalnik) sicer bolj priporočam spletno kamero. Lahko tisto, ki je vgrajena v prenosnik. Še bolje pa (zaradi praktičnosti pri pozicioniranju v prostoru) če imaš zunanjo spletno kamero. Priročam nekaj v tem stilu (ima tudi vgrajen mikrofon): Logitech spletna kamera HD C920 ali nekoliko boljšo verzijo (omogoča tudi snemanje v “green screen” verziji ter ima vkjučeno manjše stojalo/ stativ): Logitech spletna kamera C922 Pro Stream (to kamero uporabljam tudi sama)
  • Dobra spletna kamera je tudi bolj prikladna rešitev, saj boš slej ko prej v svoje delo vključil verjetno tudi webinarje (eDelavnice v živo). Teh pa ne moreš delati preko telefona (če jih delaš v videokonferenčnih sistemih).

Mikrofon:

  • Kot mikrofon lahko uporabiš slušalke od mobitela, ki imajo vgrajen mikrofon.
  • Bolj profi varianta so kvalitetne slušalke z mikrofonom, ki pa znajo biti moteče za snemanje scen govoreče glave (ker si potem kot vesoljec z naglavnimi slušalkami). Zato za tovrstne scene priporočam natični/ kravatni mikrofon ali samostoječ mikrofon. Za nasvet pri nakupu se obrni na svetovalce v specializiranih trgovinah.
  • NIKAKOR pa ni za snemanje video izobraževanj primeren mikrofon, ki je vgrajen v prenosnik (ker bo posnel še vse šume od računalnika).

Kako pa to potem posnamem na računalnik?

Za to, da posnameš sliko, ki jo zajame računalnik, boš potreboval še orodje za snemanje zaslona – tako imenovan screencasting program.

Na trgu obstaja mala gora tudi popolnoma brezplačnih screencasting orodij. Velika verjetnost je celo, da ga imaš že kar na svojem računalniku.

Sama uporabljam, priporočam in suportiram uporabo orodja Screencast-o-matic, ki je za snemanje posnetkov do 15 minut brezplačen. (Glede na pravilo o tem, da naj bojo video lekcije dolge nekje 7 – 12 minut, bo torej sama brezplačna verzija za začetek dovolj). 

Več o orodju Screencast-o-matic in zakaj ga priporočam: https://edogodek.teachable.com/p/orodje-za-snemanje

In za lahkotnost snemanja še – video urejevalnik!

Vendar pa nihče ni tako popoln, da se pred kamero ne bi kdaj zmotil. Ali pa si včasih želiš zajeti malo daljši vdih (da premisliš, kaj boš povedal naprej). Ali pa te je med snemanjem kaj zmotilo (morda je pozvonil poštar). Ali pa si enostavno posnel nekaj, kar želiš skrajšati, porezati, pohitriti ali upočasniti … Dodati kak pripis na ekran (ker si pozabil kaj povedati, ker želiš dodati pojasnilo, ker si morda nepravilno ali nerazložno izgovoril …).

Za vse to je rešitev: UREJEVALNIK video posnetkov! 

Zato je fino, da ko izbiraš svoje screencasting orodje, izbereš tako, ki ti omogoča tudi to, da znaš kaj porezati, dodati, skratka urediti. In Screencastomatic ima tudi to. Na voljo je v plačljivi različi, ki stane zgolj 18 $ na leto!

Kaj pa če ne želim snemati in urejati posnetkov sam?

Glej, posneti se ne moremo namesto tebe, ker je tvoja vsebina tvoj know-how in tvoj nastop, tvoj govor tvoja dodana vrednost izvedbe. Ti pa lahko olajšamo delo tako, da te pripravimo na snemanje, da s tabo najdemo in opremimo ustrezen kotiček, izberemo pravo obleko, te naučimo rokovanja s spletno kamero in Screencast-o-maticom … 

In/ ali pa tvoje posnetke grafično/ vizualno dodelamo in obdelamo!