Praktičen trening uporabe Zooma za interAktivno in učinkovito izvedbo IZOBRAŽEVANJ v živo a na daljavo - naprednejši trening za predavatelje, izobraževalne trenerje, mentorje ... oz. vse, ki izobražujete

V času, ko ni razpisanih terminov, je na voljo spletna učilnica z interaktivnimi eGradivi in vsemi video vodiči in je na voljo za samostojen vpis. Za informativno prijavo na prihodnje izvedbe ali za skupinske izvedbe piši na marusa@eDogodek.si

Da bojo tudi srečanja na daljavo (preko Zooma), kot da smo v živo na lokaciji

Zoom ponuja več kot le “šeranje ekrana” in enosmerno predavanje

Zelo dobro se ga da izkoristiti tudi za INTER-AKTIVNA (vključujoča/ participatorna) SKUPINSKA IZOBRAŽEVALNA srečanja: za predavanja z večjo skupino ljudi, ki se srečajo vsi ob istem času skupaj. Za skupinske coachinge in skupinske delavnice.

Takrat pa – ko nas je naenkrat malo več v virtualni sejni sobi, pa znajo stvari postati nekoliko bolj kompleksne:

Kako učinkovito komunicirati, če pa so vsi “na mute”? Kdaj “na mute” morda vseeno ni dobra varianta? Kako izkoristiti Zoom za več kot samo za “šeranje ekrana”? Kako jih razdeliti v skupine in na kaj biti pri tem pozoren, da bo delo v skupinah dejansko tudi učinkovito in ne bojo samo gledali drug drugega?

Predvsem pa je najpomembnejše načelo pri uporabi orodij znotraj videokonferenčnega sistema to, da jih ne le znamo uporabiti kot izvajalci, temveč znamo pri tem uspešno in čim bolj (tehnično) lahkotno voditi tudi naše udeležence.

Pridruži se nam na Zoom delavnici, kjer bomo v mali skupini strukturirano šli čez vsa glavna eOrodja v Zoom-u, jih preizkušali in delali na tem, da postanemo kot hosti ali co-hosti čim bolj suvereni v uporabi Zoom-a tudi, ko je na drugi strani več kot samo en udeležence.

Kaj bomo pre-delali na spletni delavnici?

TAKOJ po vpisu v program dobiš dostop do eVodičev za prvi trening uporabe Zoom-a ter dostop do ePredavanja, ki ti predstavi skoraj 20 različnih eAktivnosti, ki jih lahko izvajaš na eDelavnicah v živo.

Na dan srečanja v živo pa sledi eDelavnica, ki traja 5 pedagoških ur – od 9.00 do 13.15 (z enim daljšim odmorom) in na kateri natreniramo zadeve, da lahko tudi na daljavo učinkovito izvajaš interaktivne spletne delavnice in seminarje.

eKomunikacija: komunikacija v virtualni sobi je drugačna

Udeleženci morajo biti – če želimo zagotoviti dobro kvaliteto prenosa – utišani (na mute). Kako torej zagotoviti, da vseeno komuniciramo (in ne, to je več kot le uporaba “chata”)? Predvsem pa: kako spodbuditi, da komunikacija steče in da na drugi strani ni tišina?

Iz prve roke – kot co-hosti – boste spoznavali uporabo različnih orodij, ki so vam na voljo v spletni video konferečni sobi: uporaba različnih pogledov znotraj Zooma, klepet, emotikoni …

Seveda pri vsem skupaj ne gre toliko za samo orodje, kot predvsem različne tehnike, kako orodje smiselno uporabiti.

ePrezentiranje: prezentiranje v virtualni sobi je več kot le prezentiranje prosojnic

V Zoom “predavalnici” je izobraževalcem na voljo več kot le “šeranje ekrana” in prezentiranje prosojnic.

Ker verjamem, da ste gumb “Share Screen” že odkrili in usvojili, se bomo posvetili naprednejšim načinom uporabe orodij za prezentiranje znotraj Zooma.

Odkrivali bomo možnosti deljenja ekrana v hkratni souprabi drugih orodij – orodja za risanje/ annotiranje, načine deljenja glasbe v kombinaciji z deljenjem drugih pogledov zaslona, se spoznali z  napredno uporabo bele table/ whiteboard.

soDelovalne metode (interAkcija) so možne tudi v virtualni sobi

Spletne videokonferenčne sobe so več kot le orodje za enosmerno predavanje.

Z vsemi eOrodji, ki so na voljo, pa tudi s primerno pripravo same eDelavnice, lahko postanejo pravi nadomestek za delavnice/ treninge, ki jih sicer izvedemo v klasični obliki, na terenu.

Spoznavali bomo načine, kako lahko tudi na daljavo izvedemo različne aktivnosti. Posebno pozornost in trening bomo posvetili tako imenovanemu orodju “Break-out Rooms”, s katerim lahko tudi v virtualnem okolju izvajaš skupinsko delo.

Opomba: na tej eDelavnici ne spoznavamo in ne gremo v globino s facilitatorskimi tehnikami in metodami, ki jih lahko uporabite v online okolju za to, da spodbudite interAkcijo. Boste pa skozi eDelavnico kot udeleženec izkusili različne tehnike in metode.  

Kako bomo soDELovALI?

Osnova celotnega programa je eDelavnica v živo – preko Zooma.

Gre za spletno srečanje v živo,  v katerem skozi vlogo hosta oz. co-hosta  skozi različne aktivnosti, ki potekajo skozi eDelavnico, izkusiš, kako lahko eOrodja, kot so klepet, emotikoni, bela tabla ipd. izkoristiš za več interAkcije in za lažjo komunikacijo.

eDelavnica torej predstavlja izkustveni del treninga.

Po eDelavnici te v spletni učilnici nato pričaka video pozetek našega srečanja, v katerem grem še enkrat skozi celoten postopek eDelavnice, vendar z drugega zornega kota – da osvetlim, kaj smo delali, zakaj smo delali itd.

V Učilnici s tabo delim tudi priročnik (ki si ga lahko preneseš in shraniš) ter mini ePredavanje z razlago skoraj 20-ih aktivnosti, ki jih s pomočjo eOrodij, ki si jih spoznal “v živo”, še lahko izvajaš.

Seveda pa je poskrbljeno tudi za tehnično plat. Vse zadeve, ki jih bomo izvedli, ti v eVodičih pokažem skozi oči izvajalca, opozorim na posebnosti ter te vodim, kako se jih lotiti, da jih zvadiš tudi sam.

Vsi materiali so ti v suportni učilnici dostopni še ves mesec po izvedbi eDelavnice v živo.

Vsega materiala je za cca. 4 ure + dodati moraš še svoj čas za opravljanje naloge (cca. do 6 polnih ur vsega skupaj).

Da ne pride do “overloada možganov” ali po domače – da se ne utopiš v obilici novega znanja, priporočam nekako takole:

  • v prvem tednu po srečanju v živo priporočam, da se posvetiš tehničnim eVodičem, ki so hkrati vodilo za to, da opraviš nalogo (cca. 2 uri dela skupaj z nalogo vred)
  • v drugem tednu priporočam, da pogledaš mini ePredavanje o eAktivnostih, ki jih lahko izvajaš s pomočjo eOrodij v virtualni sobi in zabeležiš svoje ideje za svoje programe (cca. 1 ura)
  • v tretjem tednu priporočam ogled izbranih video lekcij iz spletnega tečaja o eTečajih – cca. 1 ura (seveda lahko predelaš tudi celoten eTečaj)
  • v četrtem tednu priporočam, da si pogledaš video povzetek in osvežiš znanje s srečanja v živo, ki ga sedaj morda vidiš v novi luči (cca. 2 uri)

Celoten program tako skupaj z eDelavnico v živo obsega cca. 8 pedagoških ur, kar je praktično enakovredno 1 seminarskemu dnevu na terenu.

Verjamem, da ko predelaš vse materiale, usvojiš PRINCIPE dela v virtualni sobi in da dobiš lepo število idej, kaj in kako lahko tudi sam začiniš svoje eDelavnice in druge oblike virtualnih srečanj v živo.

Hkrati pa sem zagovornica, da se nikoli ni treba učiti TEHNIČNIH pristopov. Te usvojiš skozi prakso. In dokler ti ne pridejo v kri, razumem, da pač potrebuješ nekaj suporta.

Zato je za vse udeležence eDelavnice o eDelavnicah tudi po zaključku enega meseca na voljo brezplačen dostop do suportne eUčilnice, v kateri se nahajajo TEHNIČNI eVodiči – tisti, ki jih že spoznate tekom priprave naloge.

 

V kolikor ti izbrani termin ne ustreza in si zainteresiran za udeležbo na kateri od naslednjih izvedb, piši na marusa@eDogodek.si in te bom obvestila o prihodnjih izvedbah.

Tehnični suport tudi po eDelavnici

Na sami eDelavnici v živo se posvetimo praktičnemu pre-izkušanju tehnik in "mehki" uporabi eOrodij. To pomeni, da ne treniramo tehničnih postopkov, pač pa načine uporabe orodij. Tehnično uporabo namreč lahko kaj hitro usvojiš skozi kratke eVodiče, ki sem jih pripravila osebno - torej so na voljo v slovenskem jeziku, razumljivem tudi "netehničnim" osebam in narejenimi tako, da posamezno eOrodje tudi sam zaobvladaš v le nekaj minutah. Ti eVodiči so ti dostopni trajno - tudi po koncu našega "uradnega" programa.

Brezplačna ponovna udeležba

Razumem, da morda prvič ni vse jasno. Ali pa da se ob prvi udeležbi eDelavnice morda fokusiraš na določeno funkcijo ali pa šele pridobivaš celostno sliko. Prav zato vsem udeležencem omogočim, da se eDelavnice še enkrat udeležijo popolnoma brezplačno. Vsekakor pa se nam tudi kasneje lahko pridružijo po precej ugodnejši ceni - bodisi na ponovni eDelavnici ali mogoče celo v katerem od bolj poglobljenih treningov - bodisi spletni šoli spletnega izobraževanja (spletnega poučevanja) ali na 5-dnevnem treningi eFacilitiranja.

eTečaj o eTečajih

Na kvaliteto izvedbe eDelavnic v živo močno vpliva tudi dobra vizualizacija in primerno narejeni vizualni materiali. Velik del vsebine o tej tematiki pokrijemo prav v eTečaju o pripravi in snemanju spletnih tečajev, zato ti omogočim še dostop do tega programa, in sicer za polnih 31 dni od dneva izvedbe delavnice. Ker je zastavljen tako, da lahko lasten spletni tečaj za "vajo" narediš le v nekaj urah, tako z dostopom do tega tečaja dobiš praktično še en trening zraven.

Treniraj od 19 € dalje (samostojno) ali za 59 € v skupinski izvedbi

Cena celotnega paketa – trening v živo + dostop do spletne učilnice … je samo 59 €. (Cena ne vsebuje DDV-ja, ker nisem zavezanka za DDV).

Možen je tudi samo dostop do spletne učilnice – za 19 €. Kasneje pa se lahko (po želji) proti doplačilu do polne cene (torej za dodatnih 40 €) priključiš še skupinski izvedbi, kjer zadeve, prikazane v video lekcijah natreniraš in spoznaš še “v živo” znotraj skupine.

Ta eDelavnica JE primerna za vse, ki

In za koga res NI primerna

Pogosto zastavljena vprašanja

Nekaj odgovorov na vprašanja, ki se ti morda podijo po glavi v zvezi s to delavnico. Če ne najdeš odgovora na svoje vprašanje, pa mi piši na marusa@eDogodek.si

eDelavnice se je treba udeležiti preko računalnika (ker je tako lažje sodelovati, plus imaš boljši pregled nad dogajanjem).

Na računalniku moraš imeti inštaliran Zoom Client (aplikacija/ program za Zoom).

Za samo delavnico potrebuješ, kot rečeno dostop do interneta. Potreboval boš tudi spletno kamero (lahko tisto, vgrajeno v prenosnik).

Obvezno so potrebne slušalke (ali zvočnik – da me lahko slišiš) ter mikrofon. Mikrofon načeloma lahko sicer uporabiš tistega, vgrajenega v prenosnik, drugače pa je opcija tudi, da uporabiš slušalke z mikrofonom od mobitela (če le imaš ustrezen priključek na računalniku).

Opomba: za udeležbo na delavnici ne potrebuješ Zoom računa.

Sicer verjamem, da boš kot predavatelj, izvajalec kamero potreboval tudi za lastna srečanja v živo, tako da priporočam, da investiraš v kvalitetno spletno kamero (priporočam tako z ločljivostjo 1080p).

Če pa imaš telefon z dobro prednjo kamero, pa se nam lahko pridružiš (poleg dostopa preko računalnika) še s telefonom. (To pomeni, da dvakrat vstopiš v Zoom – enkrat z računalnikom in drugič še preko telefona. Znotraj sobe nato jaz uredim vse potrebno oz. te vodim, da bojo zadeve delovale optimalno).

Če se na datum izvedbe treninga v živo ne moreš pridružiti, potem lahko za začetek kupiš dostop do spletne učilnice/ spletnega tečaja.

V njem se nahajajo interaktivna gradiva, ki te popeljejo skozi delovanje/rokovanje z Zoomom.

Vsekakor pa se nam kasneje lahko kadar koli (če želiš) pridružiš tudi na skupinskem treningu v živo (proti doplačilu do polne cene). Na treningu lahko namreč skozi praktično izkušnjo preizkusiš vse zadeve.

Dostop do eDelavnice in vseh ostalih materialov je omogočen preko eDogodek.si akademije, zato vse  pogoje najdeš na Pogoji poslovanja – glej rubriko eIzobraževanja.

Kdo je Maruša in zakaj pametuje(m) o spletnih izobraževanjih?

Po  duši (in izobrazbi) sem izobraževalka, zato verjamem v dobro kvaliteto online programov, in skrbim, da tvoji spletni izobraževalni dogodki zagotovijo čim boljši (učni) rezultat tvojih strank in da so tvoja video izobraževanja dodelana za najboljšo virtualno (učno) izkušnjo.

“Ker verjamem, da ima sodobna tehnologija moč, da se znanje širi hitreje, ceneje – učinkoviteje! Pa še zabavno je!”

Sem Marija Maruša Jovanović, eLearning entuziastka z več kot 10-imi leti izkušenj v eLearning industriji.

Videokonferenčna orodja redno (dnevno) uporabljam že od leta 2010 (7 let v korporativnem svetu, zadnja leta v lastnem eduBiznisu). 

eDelavnice in druga virtualna skupinska srečanja vodim torej še od časov, “ko Zooma še niti ni bilo”. 

Tako sem s pomočjo različnih videokonferenčnih orodij (Webex Training Center, Skype for Business in zadnja leta Zoom) izvedla ali so-moderirala že več sto bolj ali manj interaktivnih izobraževanj z udeležbo od nekaj do nekaj deset udeležencev.

V zadnjem času pa so-moderiram tudi strokovne konference in hibridne dogodke – take, ki dodajajo elemente participatornosti in torej odpirajo prostor, da četudi smo na daljavo, tudi udeležencem “damo njihov glas”.

Spletno stran upravlja EduBiz, Marija Maruša Jovanović s.p, Kamnik – Pravilnik o zasebnosti – Pogoji uporabe