Spletni edukator - Zoom eDelavnice

6-urni program (2 eDelavnici v živo): od dizajna do tehnične izvedbe izobraževalne spletne delavnice v živo v Zoom-u

Naj tvoje eDelavnice aktivirajo udeležence in zagotovijo učinkovit prenos znanja tudi na daljavo. Postani suveren v rokovanju z Zoomom. Pripravi svojo predstavitveno spletno delavnico, s katero se predstaviš in navežeš stik s svojimi potencialnimi strakami ali pa p(r)odajaj svoj know-how v živo a na daljavo.

Za informativno prijavo na prihodnje izvedbe ali za izvedbe za zaključene skupine mi lahko tudi pišeš na marusa@eDogodek.si. Udeleženci preteklih izvedb Zoom eDelavnice (plačljive izvedbe) pri prijavi izkoristite 20-odstotni popust: vnesite kodo “20oktober” (dvajset, oktober, brez navednic). 

Da bojo tudi srečanja na daljavo (preko Zooma), kot da smo v živo na lokaciji

Zoom ponuja več kot le “šeranje ekrana” in enosmerno predavanje

Zelo dobro se ga da izkoristiti tudi za INTER-AKTIVNA (vključujoča/ participatorna) SKUPINSKA IZOBRAŽEVALNA srečanja: za delavnice z večjo (tudi več 10) ali manjšo skupino ljudi, ki se srečajo vsi ob istem času skupaj. 

Takrat pa – ko nas je naenkrat malo več v virtualni sejni sobi, pa znajo stvari postati nekoliko bolj kompleksne:

Kako oblikovati, zastaviti delavnico, da bo res interAktivna in da bojo udeleženci (lahko) sodelovali? Kako učinkovito komunicirati, če pa so vsi “na mute”? Kdaj “na mute” morda vseeno ni dobra varianta? Kako izkoristiti Zoom za več kot samo za “šeranje ekrana”? Kako jih razdeliti v skupine in na kaj biti pri tem pozoren, da bo delo v skupinah dejansko tudi učinkovito in ne bojo samo gledali drug drugega?

Predvsem pa je najpomembnejše načelo pri uporabi orodij znotraj videokonferenčnega sistema to, da jih ne le znamo uporabiti kot izvajalci, temveč znamo pri tem uspešno in čim bolj (tehnično) lahkotno voditi tudi naše udeležence.

Pridruži se nam na Zoom delavnici, kjer se bomo v mali skupini skupaj učili, kako dizajnirati učinkovite spletne delavnice v živo ter  strukturirano šli čez vsa glavna eOrodja v Zoom-u, jih preizkušali in delali na tem, da postanemo kot hosti ali co-hosti čim bolj suvereni v uporabi Zoom-a tudi, ko je na drugi strani več kot samo en udeležence.

Kaj bomo pre-delali na spletni delavnici?

eDelavnica je sestavljena iz dveh 3-urnih srečanj (torej skupno 6 pedagoških ur). Obe srečanji sta v času od  10.00 – 12.30 (vmes 15-minutni odmor). 

Srečanji si sledita v roku nekaj dni do enega tedna, zato da lahko vmes tudi sam načrtuješ svojo interAktivno spletno delavnico in urediš nastavitve v Zoomu.

Dizajniranje interAktivne Zoom spletne delavnice

Predavanje preko Zooma še ni spletna delavnica. Še več: vsaka spletna delavnica ne prinese nujno tudi “izobraževalnega učinka”.

Samo to, da na Zoom srečanju podajamo/predajamo informacije (o tem, kar mi vemo), še ne pomeni, da dejansko učimo, poučujemo naše udeležence (verjetno jih v tem primeru bolj kot ne informiramo in osveščamo). Če želimo, da bo prenos znanja tudi na daljavo deloval, moramo znati oblikovati/dizajnirati spletne delavnice na tak način, da naši udeleženci (so)delujejo.

Zato bo naša prva naloga, da se naučimo oblikovati lastno IZOBRAŽEVALNO spletno delavnico in kako načrtovati razmerje med podajanjem vsebine in aktivnostmi.

eKomunikacija: komunikacija v virtualni sobi je drugačna

Udeleženci morajo biti – če želimo zagotoviti dobro kvaliteto prenosa – utišani (na mute). Kako torej zagotoviti, da vseeno komuniciramo (in ne, to je več kot le uporaba “chata”)? Predvsem pa: kako spodbuditi, da komunikacija steče in da na drugi strani ni tišina?

Iz prve roke – kot co-hosti – boste spoznavali uporabo različnih orodij, ki so vam na voljo v spletni video konferečni sobi: uporaba različnih pogledov znotraj Zooma (pin in spotlight, gallery view/speaker/immersive view …), klepet, emotikoni … in različne praktične načine uporabe.

ePrezentiranje: prezentiranje v virtualni sobi je več kot le prezentiranje prosojnic

Ker verjamem, da ste gumb “Share Screen” že odkrili in usvojili, se bomo posvetili naprednejšim načinom uporabe orodij za prezentiranje znotraj Zooma.

Odkrivali bomo možnosti deljenja ekrana v hkratni souprabi drugih orodij – orodja za p(r)isanje/ annotiranje, načine deljenja glasbe, orodja za upravljanje videa in prezentacij udeležencev (focus mode, multiplesharing …) in  se spoznali z  napredno uporabo bele table/ whiteboard.

soDelovalne metode (interAkcija) so možne tudi v virtualni sobi

Udeleženci so lahko aktivni udeleženci (participants) in ne pasivni gledalci/obiskovalci (atendees). Če dam samo en primer: v taki obliki lahko izvedeš tudi kuharsko delavnico, tekom katere udeleženci dejansko pripravijo svoj obrok … in ne zgolj kuharski šov, kjer si ti zvezda šova, udeleženci pa tvoji gledalci. 

Z vsemi eOrodji, ki so na voljo, pa tudi s primerno pripravo same eDelavnice, lahko postanejo pravi nadomestek za delavnice/ treninge, ki jih sicer izvedemo v klasični obliki, na terenu.

Spoznavali bomo orodja znotraj Zooma, ki nam omogočajo skupinsko soDelovanje – posebno pozornost in trening bomo posvetili tako imenovanemu orodju “Break-out Rooms”, s katerim lahko tudi v virtualnem okolju izvajaš skupinsko delo.

Opomba: na tej eDelavnici ne spoznavamo in ne gremo v globino s facilitatorskimi tehnikami in metodami, ki jih lahko uporabite v online okolju za to, da spodbudite interAkcijo. Boste pa skozi eDelavnico kot udeleženec izkusili različne tehnike in metode.

Kako bomo soDELovALI?

Osnova celotnega programa je eDelavnica v živo – preko Zooma.

Gre za dve spletni srečanji v živo,  na katerih skozi vlogo hosta oz. co-hosta  skozi različne aktivnosti, ki potekajo skozi eDelavnico, izkusiš, kako lahko eOrodja, kot so klepet, emotikoni, bela tabla ipd. izkoristiš za več interAkcije in za lažjo komunikacijo. Hkrati pa načrtuješ lastno spletno delavnico.

eDelavnica torej predstavlja izkustveni del treninga.

V času med obema srečanjema v živo imaš čas, da dokončaš načrt svoje spletne delavnice ter urediš vse zadeve v zvezi z Zoom-om (tehnične nastavitve svojega Zoom računa itd.)

Po eDelavnici te v spletni učilnici nato pričakajo eGradiva z glavnimi povzetki vseh zadev, ki smo jih predelali.

V Učilnici s tabo delim tudi priročnik (ki si ga lahko preneseš in shraniš) ter mini ePredavanje z razlago skoraj 20-ih aktivnosti, ki jih s pomočjo eOrodij, ki si jih spoznal “v živo”, še lahko izvajaš.

Seveda pa je poskrbljeno tudi za tehnično plat. Vse zadeve, ki jih bomo izvedli, ti v eVodičih pokažem skozi oči izvajalca, opozorim na posebnosti ter te vodim, kako se jih lotiti, da jih zvadiš tudi sam. (eVodiči so sicer prosto dostopni.)

Verjamem, da ko predelaš vse materiale, usvojiš PRINCIPE dela v virtualni sobi in da dobiš lepo število idej, kaj in kako lahko tudi sam začiniš svoje eDelavnice in druge oblike virtualnih srečanj v živo.

Hkrati pa sem zagovornica, da se nikoli ni treba učiti TEHNIČNIH pristopov. Te usvojiš skozi prakso. In dokler ti ne pridejo v kri, razumem, da pač potrebuješ nekaj suporta.

Zato so ti na voljo video vodiči in pa po nasvet lahko vedno prideš v Facebook skupino eduPodjetniki izobražujemo spletno

V kolikor ti izbrani termin ne ustreza in si zainteresiran za udeležbo na kateri od naslednjih izvedb, piši na marusa@eDogodek.si in te bom obvestila o prihodnjih izvedbah.

Kreiraj svojo interAktivno spletno delavnico in treniraj rokovanje z Zoomom - za 99 €

Vključena je 6-urna eDelavnica v živo ter dostop do spletne učilnice z eGradivi o uporabi Zooma (gre za strukturirana eGradiva in ne samo video vodiče).

Cena ne vsebuje DDV-ja, ker nisem zavezanka za DDV. Cena torej predstavlja končni znesek za plačilo

Ta eDelavnica JE primerna za vse, ki

In za koga res NI primerna

Pogosto zastavljena vprašanja

Nekaj odgovorov na vprašanja, ki se ti morda podijo po glavi v zvezi s to delavnico. Če ne najdeš odgovora na svoje vprašanje, pa mi piši na marusa@eDogodek.si

eDelavnice se je treba udeležiti preko računalnika (ker edino tako lahko preizkušaš orodja v Zoomu v vlogi co-hosta).

Na računalniku moraš imeti inštaliran Zoom Client (aplikacija/ program za Zoom). Podrobna navodila ti pošljem pred delavnico.

Za samo delavnico potrebuješ, kot rečeno dostop do interneta. Potreboval boš tudi spletno kamero (lahko tisto, vgrajeno v prenosnik).

Obvezno so potrebne slušalke (ali zvočnik – da me lahko slišiš) ter mikrofon. Mikrofon načeloma lahko sicer uporabiš tistega, vgrajenega v prenosnik, drugače pa je opcija tudi, da uporabiš slušalke z mikrofonom od mobitela (če le imaš ustrezen priključek na računalniku).

Opomba: za udeležbo na delavnici in vaje po eDelavnici NE potrebuješ plačljivega Zoom računa.

Sicer verjamem, da boš kot predavatelj, izvajalec kamero potreboval tudi za lastna srečanja v živo, tako da priporočam, da investiraš v kvalitetno spletno kamero (priporočam Logitech c920/c922 ali kar koli od Logitecha, kar je višjega cenovnega razreda od teh dveh kamer – 100+ evrov).

Za namen spletne delavnice bo zadoščalo tudi, če imaš telefon z dobro prednjo kamero. V tem primeru se nam lahko pridružiš (poleg dostopa preko računalnika) še s telefonom. (To pomeni, da dvakrat vstopiš v Zoom – enkrat z računalnikom in drugič še preko telefona. Znotraj sobe nato jaz uredim vse potrebno oz. te vodim, da bojo zadeve delovale optimalno).

Gre za DELAvniški način dela, ker pomeni, da tekom delavnice udeleženci delate – pripravljate načrt svoje eDelavnice ter pre-izkušate Zoom orodja.

Izkušnje, treninga oz. vaje v Zoomu torej ne more nadomestiti posnetek. Če potrebuješ zgolj tehnična navodila za uporabo posameznih zadev v Zoomu, pa si lahko ogledaš video vodiče – na eDogodek youtube kanalu.

Dostop do eDelavnice in vseh ostalih materialov je omogočen preko eDogodek.si akademije, zato vse  pogoje najdeš na Pogoji poslovanja – glej rubriko eIzobraževanja.

Kdo je Maruša in zakaj pametuje(m) o spletnih izobraževanjih?

Po  duši (in izobrazbi) sem izobraževalka, zato verjamem v dobro kvaliteto online programov, in skrbim, da tvoji spletni izobraževalni dogodki zagotovijo čim boljši (učni) rezultat tvojih strank in da so tvoja video izobraževanja dodelana za najboljšo virtualno (učno) izkušnjo.

“Ker verjamem, da ima sodobna tehnologija moč, da se znanje širi hitreje, ceneje – učinkoviteje! Pa še zabavno je!”

Sem Marija Maruša Jovanović, eLearning entuziastka z več kot 10-imi leti izkušenj v eLearning industriji.

Videokonferenčna orodja redno (dnevno) uporabljam že od leta 2010 (7 let v korporativnem svetu, zadnja leta v lastnem eduBiznisu). 

eDelavnice in druga virtualna skupinska srečanja vodim torej še od časov, “ko Zooma še niti ni bilo”. 

Tako sem s pomočjo različnih videokonferenčnih orodij (Webex Training Center, Skype for Business in zadnja leta Zoom) izvedla ali so-moderirala že več sto bolj ali manj interaktivnih izobraževanj z udeležbo od nekaj do nekaj deset udeležencev.

V zadnjem času pa so-moderiram tudi strokovne konference in hibridne dogodke – take, ki dodajajo elemente participatornosti in torej odpirajo prostor, da četudi smo na daljavo, tudi udeležencem “damo njihov glas”.

Spletno stran upravlja EduBiz, Marija Maruša Jovanović s.p, Kamnik – Pravilnik o zasebnosti – Pogoji uporabe