Praktičen trening uporabe eOrodij za interAktivno in učinkovito izvedbo IZOBRAŽEVANJ v živo a na daljavo - s pomočjo videokonferenčnih sistemov

Zakaj bi treniral z nami - četudi morda Zoom že uporabljaš?

Videokonferečna orodja (kot so Zoom, Webex, Skype for business, ClickMeeting) so super platforme, ki ti olajšajo, da se s stranko pomeniš kar na daljavo in imaš na hkrati vse opcije, kot bi jih imel, če se srečata “v živo”: lahko ji pokažeš stvari na svojem računalniku (na primer prezentacijo ali pa kak dokument), lahko se gledata iz oči v oči in celo brejnstormata lahko skupaj na beli tabli.

Uporaba take platforme za sestanke in druge oblike srečanj ena na ena je pravzaprav dokaj enostavna.

Vendar pa se da videokonferečne platforme zelo dobro izkoristiti tudi za SKUPINSKA IZOBRAŽEVALNA srečanja: za predavanja z večjo skupino ljudi, ki se srečajo vsi ob istem času skupaj. Za skupinske coachinge in skupinske delavnice.

Takrat pa – ko nas je naenkrat malo več v virtualni sejni sobi, pa znajo stvari postati nekoliko bolj kompleksne.

Kaj “šeram”? Se me vidi na ekranu? Ali vidijo prezentacijo ali mene? Kje je sedaj “chat”? Kako naj berem, kar se dogaja v klepetu in hkrati prezentiram? A me sploh še slišijo? Kako naj jih dam v skupine …

Ti je znano kaj od tega? No, potem se nam pridruži na Zoom delavnici, kjer bomo strukturirano šli čez vsa glavna eOrodja v Zoom-u, jih preizkušali in delali na tem, da postanemo čim bolj suvereni v uporabi Zoom-a tudi, ko je na drugi strani več kot samo ena stranka.

V kolikor ti izbrani termin ne ustreza in si zainteresirani za udeležbo na kateri od naslednjih izvedb, piši na marusa@eDogodek.si in te bom obvestila o prihodnjih izvedbah.

Kaj bomo pre-delali na spletni delavnici?

TAKOJ po vpisu v program dobiš dostop do eVodičev za prvi trening uporabe Zoom-a ter dostop do ePredavanja, ki ti predstavi skoraj 20 različnih eAktivnosti, ki jih lahko izvajaš na eDelavnicah v živo.

Na dan srečanja v živo pa sledi eDelavnica, ki traja od 9.00 do 11.30 (s krajšim odmorom) in na kateri natreniramo zadeve, da lahko tudi na daljavo učinkovito izvajaš interaktivne spletne delavnice in seminarje.

PREZENTIRANJE v virtualni sobi

V treningih (usposabljanjih) na daljavo predavateljevo “celotno prezenco” nadomestijo druga vizualna orodja: njegova govoreča glava, za splet pripravljene prosojnice ter različni vizualni pripomočki.

Spoznali bomo osnovna orodja za PREZENTIRANJE na daljavo: govoreča glava in prezentiranje prosojnic v živo, bela tabla, screen sharing …
Ugotavljali bomo, kaj je njihov namen in kako jih lahko uporabimo. Vsa eOrodja bomo seveda tudi preizkusili ter se učili žonglirati med njimi.

Posebno pozornost bomo namenili
– govoreči glavi in njenemu izgledu (ne izgledu naših frizur, pač pa predvsem temu, kako izkoristiti ta format prezentiranja na online delavnicah);
– in pa prosojnicam, ki imajo na online delavnicah še posebno vlogo in morajo biti temu primerno prirejene.

KOMUNICIRANJE v virtualni sobi

Komunikacija na daljavo je drugačna!

Udeleženci morajo biti – če želimo zagotoviti dobro kvaliteto prenosa – utišani (na mute). Kako torej zagotovoti, da se vseeno slišimo? Predvsem pa: kako spodbuditi, da komunikacija steče in da na drugi strani ni tišina?
Iz prve roke – kot udeleženci – boste spoznavali uporabo različnih orodij, ki so na voljo v spletni video konferečni sobi: klepet, emotikoni, ankete, dvigovanje rok …

Seveda pri vsem skupaj ne gre toliko za samo orodje, kot predvsem različne tehnike, kako orodje smiselno uporabiti.

soDELOVANJE v virtualni sobi

Spletne videokonferenčne sobe so več kot le orodje za enosmerno predavanje.

Z vsemi eOrodji, ki so na voljo, pa tudi s primerno pripravo same eDelavnice, lahko postanejo pravi nadomestek za delavnice/ treninge, ki jih sicer izvedemo v klasični obliki, na terenu.

Spoznavali bomo načine, kako lahko tudi na daljavo izvedemo različne aktivnosti. Posebno pozornost in trening bomo posvetili tako imenovanemu orodju “Break-out Rooms”, s katerim lahko tudi v virtualnem okolju izvajaš skupinsko delo.

Kako bomo soDELovALI?

Naš trening se začne s spletnim srečanjem v živo. V njem skozi vlogo udeleženca spoznaš, kaj je pomembno narediti na začetku eDelavnice, da steče tako tehnologija kot tudi komunikacija.

Skozi različne aktivnosti, ki potekajo skozi eDelavnico, izkusiš, kako lahko eOrodja, kot so klepet, emotikoni, bela tabla ipd. izkoristiš za več interAkcije in za lažjo komunikacijo.

eDelavnico začnemo “na tiho” ter jo ves čas stopnjujemo z novimi eOrodji (vklop mikrofonov, kamere, break-out rooms), tako da lahko spoznaš, kako interAktivno izvajati tako delavnice, kjer udeleženci na drugi strani nimajo primerne opreme (mikrofoni, kamere) ali pa je ne želijo koristiti, kot tudi visoko interaktivne eDelavnice.

eDelavnica torej predstavlja izkustveni del – deloma skozi oči udeleženca, deloma tebe v vlogi eFacilitatorja/ izvajalca.

Po eDelavnici te v spletni učilnici nato pričaka video pozetek našega srečanja, v katerem grem še enkrat skozi celoten postopek eDelavnice, vendar z drugega zornega kota – da osvetlim, kaj smo delali, zakaj smo delali itd.

V Učilnici s tabo delim tudi priročnik (ki si ga lahko preneseš in shraniš) ter mini ePredavanje z razlago skoraj 20-ih aktivnosti, ki jih s pomočjo eOrodij, ki si jih spoznal “v živo”, še lahko izvajaš.

Seveda pa je poskrbljeno tudi za tehnično plat. Vse zadeve, ki jih bomo izvedli, ti v eVodičih pokažem skozi oči izvajalca, opozorim na posebnosti ter te vodim, kako se jih lotiti, da jih zvadiš tudi sam.

Pripravim ti tudi krajšo nalogo, ki je narejena v dveh delih – ena za začetnike in druga za tiste, ki so jim osnove že jasne in bi radi šli stopničko višje.

Seveda sem ti tudi še ves teden po eDelavnici na voljo za suport v eUčilnici.

Vsi materiali so ti v suportni učilnici dostopni še ves mesec po izvedbi eDelavnice v živo.

Vsega materiala je za cca. 4 ure + dodati moraš še svoj čas za opravljanje naloge (cca. do 6 polnih ur vsega skupaj).

Da ne pride do “overloada možganov” ali po domače – da se ne utopiš v obilici novega znanja, priporočam nekako takole:

  • v prvem tednu po srečanju v živo priporočam, da se posvetiš tehničnim eVodičem, ki so hkrati vodilo za to, da opraviš nalogo (cca. 2 uri dela skupaj z nalogo vred)
  • v drugem tednu priporočam, da pogledaš mini ePredavanje o eAktivnostih, ki jih lahko izvajaš s pomočjo eOrodij v virtualni sobi in zabeležiš svoje ideje za svoje programe (cca. 1 ura)
  • v tretjem tednu priporočam ogled izbranih video lekcij iz spletnega tečaja o eTečajih – cca. 1 ura (seveda lahko predelaš tudi celoten eTečaj)
  • v četrtem tednu priporočam, da si pogledaš video povzetek in osvežiš znanje s srečanja v živo, ki ga sedaj morda vidiš v novi luči (cca. 2 uri)

Celoten program tako skupaj z eDelavnico v živo obsega cca. 8 pedagoških ur, kar je praktično enakovredno 1 seminarskemu dnevu na terenu.

Verjamem, da ko predelaš vse materiale, usvojiš PRINCIPE dela v virtualni sobi in da dobiš lepo število idej, kaj in kako lahko tudi sam začiniš svoje eDelavnice in druge oblike virtualnih srečanj v živo.

Hkrati pa sem zagovornica, da se nikoli ni treba učiti TEHNIČNIH pristopov. Te usvojiš skozi prakso. In dokler ti ne pridejo v kri, razumem, da pač potrebuješ nekaj suporta.

Zato je za vse udeležence eDelavnice o eDelavnicah tudi po zaključku enega meseca na voljo brezplačen dostop do suportne eUčilnice, v kateri se nahajajo TEHNIČNI eVodiči – tisti, ki jih že spoznate tekom priprave naloge.

 

Tehnični suport tudi po eDelavnici

Na sami eDelavnici v živo se posvetimo praktičnemu pre-izkušanju tehnik in "mehki" uporabi eOrodij. To pomeni, da ne treniramo tehničnih postopkov, pač pa načine uporabe orodij. Tehnično uporabo namreč lahko kaj hitro usvojiš skozi kratke eVodiče, ki sem jih pripravila osebno - torej so na voljo v slovenskem jeziku, razumljivem tudi "netehničnim" osebam in narejenimi tako, da posamezno eOrodje tudi sam zaobvladaš v le nekaj minutah. Ti eVodiči so ti dostopni trajno - tudi po koncu našega "uradnega" programa.

Brezplačna ponovna udeležba

Razumem, da morda prvič ni vse jasno. Ali pa da se ob prvi udeležbi eDelavnice morda fokusiraš na določeno funkcijo ali pa šele pridobivaš celostno sliko. Prav zato vsem udeležencem omogočim, da se eDelavnice še enkrat udeležijo popolnoma brezplačno. Vsekakor pa se nam tudi kasneje lahko pridružijo po precej ugodnejši ceni - bodisi na ponovni eDelavnici ali mogoče celo v katerem od bolj poglobljenih treningov - bodisi spletni šoli spletnega izobraževanja (spletnega poučevanja) ali na 5-dnevnem treningi eFacilitiranja.

eTečaj o eTečajih

Na kvaliteto izvedbe eDelavnic v živo močno vpliva tudi dobra vizualizacija in primerno narejeni vizualni materiali. Velik del vsebine o tej tematiki pokrijemo prav v eTečaju o pripravi in snemanju spletnih tečajev, zato ti omogočim še dostop do tega programa, in sicer za polnih 31 dni od dneva izvedbe delavnice. Ker je zastavljen tako, da lahko lasten spletni tečaj za "vajo" narediš le v nekaj urah, tako z dostopom do tega tečaja dobiš praktično še en trening zraven.

Treniraj za 43 €

Cena celotnega paketa – trening v živo, dostop do video povzetka, dostop do eVodičev … je samo 43 €. (Cena ne vsebuje DDV-ja, ker nisem davčna zavezanka).

Ta eDelavnica JE primerna za vse, ki

In za koga res NI primerna

Pogosto zastavljena vprašanja

Nekaj odgovorov na vprašanja, ki se ti morda podijo po glavi v zvezi s to delavnico. Če ne najdeš odgovora na svoje vprašanje, pa mi piši na marusa@eDogodek.si

eDelavnice se je treba udeležiti preko računalnika (ker je tako lažje sodelovati, plus imaš boljši pregled nad dogajanjem).

Za samo delavnico potrebuješ, kot rečeno dostop do interneta. Potreboval boš tudi spletno kamero (lahko tisto, vgrajeno v prenosnik).

Obvezno so potrebne slušalke (ali zvočnik – da me lahko slišiš) ter mikrofon. Mikrofon načeloma lahko sicer uporabiš tistega, vgrajenega v prenosnik, drugače pa je opcija tudi, da uporabiš slušalke z mikrofonom od mobitela (če le imaš ustrezen priključek na računalniku).

Opomba: za udeležbo na delavnici ne potrebuješ Zoom računa.

Tudi če nimaš spletne kamere, se delavnice vseeno lahko udeležiš, ne boš pa mogel izkusiti prenosa svoje “govoreče glave”.

Ne bo posnetka, bo pa video povzetek! Sama delavnice je interaktivna, kar pomeni, da ni toliko poanta v informacijah, ki jih bom povedala, temveč v tem, kar boš pre-izkusil kot udeleženec. In če tega ne doživiš tekom izvedbe, potem ni poante, da si ogleduješ posnetek delavnice.

Bom pa pripravila video povzetek, v katerem grem vsebinsko čez vse zadeve, ki jih bom podala na sami eDelavnici. Plus dodala bom prikaz, kako lahko zadeve, ki jih bomo predelali na eDelavnici, preizkušaš, treniraš, vadiš sam “na suho”.

Torej, če se ti ne uspe nam pridružiti v živo, dobiš vsebinsko popolnoma enak posnetek. Za vajo pa se nam lahko kadar koli kasneje na ponovitvi delavnice pridružiš za precej ugodnejšo ceno (do 80 % ceneje).

Ja, seveda – takoj po prijavi dobiš navodila, kako se udeležiti eDelavnice in kako vstopiti v spletno sobo na Zoomu. Vse ostalo pa natreniramo na sami eDelavnici.

Opomba: za udeležbo na delavnici ne potrebuješ svojega lastnega računa na Zoom-u. Zgolj internet in zgoraj opisana oprema (slušalke in mikrofon ter po možnosti še spletna kamera) bo dovolj.

Dostop do eDelavnice in vseh ostalih materialov je omogočen preko eDogodek.si akademije, zato vse  pogoje najdeš na Pogoji poslovanja – glej rubriko eIzobraževanja.

Kdo je Maruša in zakaj pametuje(m) o spletnih izobraževanjih?

Sem Marija Maruša Jovanović, eLearning entuziastka z več kot 10-imi leti izkušenj v eLearning industriji.

Verjamem v dobro kvaliteto online programov, zato skrbim, da tvoji spletni izobraževalni dogodki zagotovijo čim boljši (učni) rezultat tvojih strank in da so tvoja video izobraževanja dodelana za najboljšo virtualno (učno) izkušnjo.

“Ker verjamem, da ima sodobna tehnologija moč, da se znanje širi hitreje, ceneje – učinkoviteje! Pa še zabavno je!”

Spletno stran upravlja EduBiz, Marija Maruša Jovanović s.p, Kamnik – Pravilnik o zasebnosti – Pogoji uporabe