fbpx

A veš, da za to, da začneš prodajati spletni tečaj (ali izvajati voden online program, ki temelji na posnetem spletnem tečaju), ne potrebuješ imeti izdelanega celotnega spletnega tečaja?

Ravno pred časom me je ena podjetnica vprašala: “Maruša, vedno vidim, ko govorijo, da najprej prodaj spletni tečaj, nato pa ga naredi. Kaj točno to pomeni?”

Pa sem ji odgovorila, da je to podobno kot pri prodaji klasičnih programov (ali pa Zoom eDelavnic): najprej razpišeš izobraževanje in do nekega roka proda(ja)š (zapolniš mesta), potem pa šele začneš z izvedbo.

No, podobno je lahko tudi pri POSNETIH spletnih tečajih: lahko ga prodaš v naprej in šele nato snemaš.

Je pa tukaj en hakeljc:
če pred tem še nisi izdeloval spletnega tečaja, zna biti tak proces malce stresen.
Mogoče ne veš, kako to gre, kaj sploh potrebuješ, koliko časa ti bo vzelo, ali bo vsa tehnologija (npr. za snemanje) delovala itd.

Lahko sicer malce “tvegaš” in skočiš v vodo ter si rečeš, da bo kar bo. A je v tem primeru lahko rezultat potem kasneje bolj po sistemu “narejeno na hitro” in “dobro je, za kogar je”.

Zato predlagam drugačen pristop:
bolj varen in tak, ki zagotavlja kvaliteten izdelek (nihče noče čez pol leta na novo snemati in želimo, da je že prvi izdelek na nivoju).

Ta pristop pomeni, da
– narediš zasnovo za celoten spletni tečaj/program naenkrat (ker rabiš celostno sliko, kaj bo v programu) – to vzame zgolj uro do dve dela
– nato dodelaš (beri: vsebinsko postaviš in posnameš) zgolj en modul ali dva
– nato začneš prodajati (beri: ne rabiš izgubljati mesecev časa, da lahko začneš prodajati; beri 2: si v času prodaje fokusiran samo na prodajo)
– nato pa ko prodaš in se začne izvedba, udeležence vpišeš v prvi modul, ti pa počasi (tekom trajanja prve izvedbe spletnega programa) pripravljaš in snemaš ostale module.

Vse skupaj imaš lahko narejeno nekje v 20-ih urah (ker ko prvič pripravljaš spletni tečaj oz. ko se še loviš, pač traja). Beri: to je zgolj nekaj dni po par ur dela na dan. In imaš narejen svoj (prvi, novi, prenovljeni) spletni tečaj.

Kategorije: blog