fbpx

Platforme

Learning Management System (LMS)

Za gostovanje spletnih tečajev in video lekcij potrebujemo LMS sistem (glej več tudi v Slovarčku in v zadnjem poglavju 3. dela tega ePriročnika).

LMS-i se razlikujejo glede na okolje, v katerem se uporabljajo (velika organizacija ima drugačne potrebe kot na primer samostojni podjetnik) in glede na ciljno skupino, ki ji je platforma namenjena (ali ga za izobraževanje strank/partnerjev ali zaposlenih ali celo obojih).

Sama sem specializirana za pomoč in vzpostavitev LMS-ov za samostojne izvajalce in manjše organizacije, ki izobražujejo stranke/partnerje.

Več o tem na eDogodek.si v rubriki Storitve in programi.

 Cena: Od nekaj deset evrov na mesec dalje.

Videokonferenčni sistem

Za eDelavnice v živo in druga skupinska (pa tudi individulna) eSrečanja potrebujemo videokonferenčni sistem, kot je Zoom ali MS Teams.

 Cena za Zoom: slabih 20 € na mesec.

Orodja

Orodje za pripravo storyboarda, snemanje in urejanje (editiranje) posnetkov

priporočam orodje ScreenPal (prej se je imenoval Screencast-o-matic), cena od nekaj evrov na mesec ali nekaj deset evrov na leto dalje. Kar je pomembno pri Screencast-o-maticu, je to, da deluje brez internet povezave (nismo odvisni od internetne povezave in njene stabilnosti).

 Cena: od približno 3 € na mesec dalje

Orodje za pripravo prezentacij:

priporočam (brezplačno) Canvo, saj nam z enim klikom omogoča, da našo strukturo z nekaj kliki spremenimo iz pisne oblike v obliko prezentacije in tudi naredimo lično prezentacijo. Vse to je na voljo v brezplačni različici Canve. S plačljivo verzijo (približno 10 € na mesec) pa pridobimo dostop še do res velike baze slikovnih materialov. Če smo bolj vešči dela s PowerPointom, lahko urejanje prezentacij nato nadaljujemo v njem – potrebna je naročnina na MS Office.

 Cena: brezplačno ali približno 10 € na mesec (ali celo samo nekaj evrov na mesec, če se pridružiš kakšni obstoječi Canva ekipi)

Orodje za izdelavo interaktivnih eGradiv:

če želimo naš spletni tečaj obogatiti z interaktivnimi eGradivi, priporočam orodje H5P, ki je na voljo brezplačno in je dokaj enostavno za uporabo. Z orodjem H5P lahko svoja eGradiva gradimo z brezplačnim vtičnikom na platformi WordPress (če imamo svojo spletno stran narejeno z WordPress-om) ali na platformi Moodle. eGradiva H5P sicer lahko gradimo tudi z orodjem/aplikacijo Lumi (prav tako brezplačno), vendar pa potrebujemo platformo, kjer bojo potem izdelana eGradiva gostovala (npr. WordPress ali Moodle ali drug ustrezen LMS sistem, ki omogoča nalaganje HTML gradnikov).

 Cena:  brezplačno, potrebno imeti Moodle (ali nekateri drugi LMS-i) ali WordPress spletno stran za gostovanje vsebine 

Za zahtevnejša eGradiva in simulacije računalniških programov:

za še zahtevnejše spletne izobraževalne projekte, predvsem pa za izdelavo izobraževanj s področja uporabe računalniških programov – torej za izdelavo tako imenovanih simulacij uporabe računalniškega programa, pa priporočam Adobe Captivate, na voljo že za nekaj deset evrov na mesec.

 Cena: približno 40 € na mesec

Oprema:

Računalnik (internetna povezava za snemanje ni potrebna):

če boš delal z zgoraj priporočenimi programi, le-ti ne zahtevajo neke hude mašine in bo zadoščal računalnik/prenosnik, ki ga že imaš (razen če ta že tako ali tako »diha na škrge«, potem je bolje, da najprej investiraš v nov računalnik)

Monitor:

ja, vem, imaš prenosnika in ima monitor.  Ampak če se ne želiš ravno mučiti z gledanjem na mali ekran, ti vsekakor priporočam, da si poleg prenosnika omisliš še vsaj 22- ali več -inčni monitor, na katerega povežeš svoj prenosnik.

Miška:

tudi ta je nuuujno potrebna, da bo delo z računalniškimi programi lažje

Spletna kamera:

priporočam kar koli od Logitecha v rangu od 80 € dalje, na primer Logitech C920 ali C922, ali Logitech StreamCam, ki omogoča snemanje tako ležečih kot tudi pokončnih video posnetkov. Načeloma zadošča tudi kvalitetna spletna kamera, ki je že vgrajena v prenosnik, vendar je delo z zunanjo spletno kamero precej lažje in dopušča več svobode pri pripravi video posnetkov.

 Cena: od 80 € dalje

Mikrofon

Ja, vem, tudi mikrofon ima tvoj prenosnik. Pa ventilator tudi.  In ko »zalaufa« ventilator na tvojem prenosniku, se na posnetkih to sliši. Pa tvoje tipkanje in premikanje miške je tudi precej blizu mikrofona. In ljudje ti bojo lažje oprostili slabšo kvaliteto sliko, slabšega zvoka pa nikakor. Zato je investicija v zunanji mikrofon nujna. Cena – od nekaj deset evrov dalje.

Natični ali kravatni mikrofon

Natični ali kravatni mikrofon je tisti, ki si ga pripneš – na kravato ali kravateljc, skratka na oblačilo. Tak mikrofon boš potreboval, kadar se boš na ekranu pojavil kot govoreča glava in ne boš želel imeti na sebi slušalk ali če nimaš samostoječega mikrofona.

Priporočam znamko RØDE – sama uporabljam Rode Lavalier Go.

 Cena: od 50 € dalje

Samostoječi mikrofoni

Že ime pove – to so mikrofoni, ki stojijo sami. Nekje na mizi med tvojim računalnikom/spletno kamero in tabo. Seveda zahtevajo nekaj prostora. Včasih so tudi vidni na sliki.

Slušalke z mikrofonom

Dobre oz. kvalitetne slušalke z mikrofonom nudijo dobro zaščito pred zvokom iz ozadja. Po domače povedano: tudi če imaš v ozadju kak hrup, ga bo znal mikrofon s posebno tehnologijo izločiti oz. ignorirati. Zato so tovrstne slušalke nujno-imeti za eDelavnice v živo. Pa tudi večino vsebine, kjer nisi na sliki s svojo govorečo glavo, je lahko posneta z njihovo pomočjo.

Priporočam znamko Jabra.

 Cena: nekaj deset evrov

Opomba: nekatere spletne kamere (tudi prej omenjene Logitechove) imajo mikrofon že vgrajen notri. Je pa vedno pomembno tudi presoditi, ali zadošča. Če boš na primer snemal na spletno kamero, od katere boš preveč oddaljen, bo verjetno kvaliteta zvoka slabša, kot če bi uporabil natični mikrofon.

Mobitel ali kamera za snemanje – po potrebi

Govorečo glavo, zlasti pa demonstrativne posnetke lahko snemamo tudi brez računalnika oz. spletne kamere. V tem primeru potrebujemo kamero (ali snemalca) oz. v današnjem času nosimo dobro kamero že kar v žepu – torej, mobilni telefon, ki ga po potrebi opremimo še s stojalom, držalom ali stabilizatorjem.

Svetlobni elementi

Za snemanje delov, kjer se pojavimo z govorečo glavo ali kjer snemamo demonstrativne posnetke, bomo potrebovali dobro osvetlitev. Seveda je ta odvisna od tega, kaj točno snemamo, kje snemamo, kakšne svetlobne pogoje imamo … načeloma pa potrebujemo vsaj kak svetlobni obroč (light ring) ali vsaj svetilke z ustrezno svetlobo.