Spletni edukator:
ko se srečajo digitalne kompetence in veščine podajanja znanja

Kako načrtovati, spisati, posneti (sam ali s snemalcem) in zapakirati izobraževalno učinkovit spletni tečaj - na (časovno in finančno) ekonomičen ter tehnično enostaven način!

 

 • Si samostojni izvajalec (eduPodjetnik), ki poučuje stranke (posameznike)?
 • Si samostojni izvajalec (eduPodjetnik), ki usposablja zaposlene pri naročniku (stranki)?
 • Si izobraževalec odraslih ali organizator izobraževanj v izobraževalni organizaciji?
 • Si zaposlen in (občasno) izobražuješ  svoje sodelavce/zaposlene ali pa stranke in druge deležnike?

Spletno prenašaj znanje spretno: usvoji metodologijo priprave učinkovitih spletnih izobraževalnih tečajev za samostojno učenje ali moderiranih (vodenih) programov in izdelaj svoj spletni tečaj – z upoštevanjem zakonitosti učinkovitega podajanja znanja preko zaslona, na daljavo.

Spletni edukator je spletni izobraževalni program, ki te pripelje do izdelanega lastnega mentorskega/izobraževalnega spletnega programa, ter te pri tem opremi, da znaš programe kreirati, menedžirati (tehnično) in moderirati (voditi) na izobraževalno učinkovit in tehnično enostaven način z orodji, ki so cenovno dostopna. Program je na voljo skozi celo leto – v več (časovnih in cenovnih) različicah – tako ti omogočim, da izbereš tempo in način dela, ki ti ustreza.

“Ker verjamem, da ima sodobna tehnologija moč, da se znanje širi hitreje, ceneje – učinkoviteje! Pa še zabavno je!”

Hojla, sem Marija Maruša Jovanović, Maruša na kratko.  eLearning entuziastka, ki področje spletnega poučevanja raziskuje že 20 let ter več kot 10 let skozi proces od ideje do izdelanega spletnega tečja vodi druge (samostojne izvajalce, izobraževalce v izobraževalnih organizacijah pa tudi “občasne edukatorje”, ki znanje prenašajo znotraj podjetja). Po  duši (in izobrazbi) sem izobraževalka, zato verjamem v dobro kvaliteto online programov, in skrbim, da tvoji spletni izobraževalni tečaji in programi zagotovijo čim boljši (učni) rezultat tvojih udeležencev in da so tvoja spletna izobraževanja dodelana za najboljšo virtualno (učno) izkušnjo.

Cilj vsakega spletnega izobraževalnega programa za odrasle je

 • zagotoviti čim bolj praktično izkušnjo, ki omogoča čim lažji ter hitrejši prenos naučenega v prakso (odrasli pridejo na izobraževanja, da bi nekaj znali narediti, spremeniti in ne zgolj vedeti)
 • na čim bolj tehnično lahkoten način tako za izvajalca kot tudi (in predvsem) za udeleženca.

Tako pri pripravi spletnih izobraževalnih programov dam(o) poudarek

praktičnosti

da znaš narediti praktične programe, ki udeležence motivirajo, da jih z veseljem predelujejo - četudi so del programa sami (samostojno učenje) oz. delajo na oddaljeni lokaciji

tehnični enostavnosti

da znaš kreirati vsebine na izobraževalno učinkovit način – a hkrati na tehnično dovolj enostaven način, da ne potrebuješ biti ravno programer, videograf in tonski tehnik v eni osebi

izobraževalni učinkovitosti

da znaš izbrati in učinkovito izpeljati optimalen format spletnega izobraževanja, ki ti bo prinesel dovolj svobode in lahkotnosti pri upravljanju (menedžiranju, vodenju) programa na daljavo, in bil hkrati najprimernejši format glede na vsebino in cilj, ki ga želiš doseči z udeleženci

osebni usklajenosti

da znaš rokovati z eOrodji na način, ki je usklajen s tvojim načinom del(ovanj)a, z vsebino, ki jo podajaš, in z eOrodji, ki so hkrati cenovno dostopna

Spletni program Spletni edukator te pripelje do izdelanega programa - za vajo ali zares

Preko skrbno načrtovanih aktivnosti te peljem skozi celoten postopek kreiranja spletnih izobraževalnih programov. V programu damo poudarek tako na tehnični pripravi in izvedbi kot predvsem v prvi vrsti na didaktični – izobraževalni pripravi.

Spletno poučevanje je – kljub temu da temelji na delu s tehnologijo – v prvi vrsti še vedno predvsem POUČEVANJE in delo z ljudmi. Zato mora, če želi biti učinkovito, upoštevati teorije in spoznanja s področja izobraževanja odraslih (andragogika) ter najnovejša spoznanja s področja izobraževalne tehnologije.

Seveda so v našem programu vsa spoznanja ter teoretične zadeve »prevedene« v praktično uporabo pri kreiranju ter menedžiranju online programov.

Tako lahko program Spletni edukator uporabiš kot lastnega mentorja, vodnika pri pripravi novega/prenovljenega spletnega izobraževalnega programa ali pa se mi pridružiš za vajo – da se naučiš rokovati z orodji in da se seznaniš z osnovnimi »pravili« spletnega poučevanja odraslih.

Ta programa JE zate, če ...

In vsekakor NI za tiste, ki verjamejo ...

Namen programa Spletni edukator je, da izdelaš vse, kar je potrebno za svoj lasten spletni tečaj ali moderiran (voden) izobraževalni program

Cilj programa Spletni edukator je, da izdelaš in pripraviš vse potrebno za štart, lansiranje programa – kar pomeni, da izdelaš načrt programa, posnameš video lekcije oz. idelaš eGradiva ter pripraviš vse potrebno za prvi vsebinski modul.

Celoten program Spletni edukator zajema 5 stopnic (modulov) – od načrtovanja (dizajniranja), kreiranja (priprave gradiv, snemanja) do moderiranja spletne učne izkušnje v spletni učilnici. Dodan pa je še modul o pripravi in izvajanju eDelavnic v živo (Zoom) in v pripravi je še modul o kreiranju interaktivnih eGradiv s pomočjo brezplačnega programa H5P.

arts build close up commerce

0. modul: Strategija

 • katere programe naj zgradimo v spletni obliki
 • kako naj si programi sledijo – kaj razvijemo in prodajamo/lansiramo kot prvo, kaj drugo …

Opomba: strategija oz. brejnstorming o strateškem delu je zaradi narave dela vključen zgolj v programu, kjer delamo ena na ena v živo (sinhrono). 

1. modul: Struktura

 • kako izdelati strukturo/načrt online programa, da bo izobraževalno učinkovit in da pelje udeležence do učnega rezultata
 • Opomba: modul je dostopen brezplačno v obliki spletnega tečaja za samostojno učenje (glej v nadaljevanju te strani)

Rezultat: izdelana struktura lastnega spletnega tečaja/programa, ki bo osnova za vse naše nadaljnje korake

Opomba: v programu delamo s programom SessionLab, ki je na voljo brezplačno oz. uporabljamo Word.

2. Storyboard

 • kako se lotiti pisanja vsebine, da bo učinkovito podana preko ekrana
 • kako se lotiti procesa kreiranja spletnega tečaja, da bo tehnično enostaven za nas, izvajalce

Rezultat: izdelan storyboard/plan za celoten spletni tečaj, tako da točno vemo, kaj vse moramo pripraviti, posneti sami ali dati izdelati/posneti zunanjemu izvajalcu (če se odločimo zanj)

Opomba: v programu Spletni edukator delamo s programom ScreenPal, ki nudi vse od izdelave storyboarda do snemanja in urejanja in stane zgolj 6 $ na mesec oz. 36 $ na leto. 

3. Slikovni materiali

 • kako pripraviti vizualni del (grafične slike/slajde in/ali demonstrativne video prikaze ter druge učne pripomočke), da bojo učinkovito podprli naše sporočilo in da ne bojo samo “podpora za izvajalce”
 • kako zasnovati vizualne pripomočke, da bojo didaktično učinkoviti tudi za prenos preko ekrana

Rezultat: izdelani grafični materiali in priprava na snemanje demonstrativnih video vsebin

Opomba: v programu je prikazan demo za pripravo slikovnih materialov s pomočjo PowerPointa ali brezplačne Canve.

fdsfd
woman narrating story while recording audiobook

4. Snemanje in urejanje

 • kako posneti tipične načine prezentiranja vsebine in podajanja navodil: govoreča glava, demonstrativni posnetki v prostoru ali na ekranu, slike podprte z govorom
 • kako opremiti posnetke, da dosežemo še boljši učni učinek podajanja znanja preko zaslona

Rezultat: izdelani in obdelani posnetki – glede na potrebe posameznika (vsi ne potrebujemo znati delati vseh tipov snemanja)

Opomba: v programu delamo s programom ScreenPal, ki nudi vse od izdelave storyboarda do snemanja in urejanja in stane zgolj 6 $ na mesec oz. 36 $ na leto. Lahko pa – po željah in potrebi – pogledamo tudi izdelavo naprednejših interaktivnih eGradiv, narejenih s H5P (Lumi).

5: Spletna učilnica in spletna izkušnja

 • kako oblikovati spletno učilnico, da zagotovi čim boljšo spletno učno/uporabniško izkušnjo oz. da čim bolje podpre udeleženca pri preDelovanju spletnega tečaja
 • kako moderirati aktivnosti v vodenih online programih oz. kako jih optimiziratu v tečajih za samostojno učenje

Rezultat: pripravljene podporne zadeve, ki omogočijo (čim) boljšo spletno učno izkušnjo

BONUS modul: eDelavnice v živo (Zoom, Teamsi)

 • kako dizajnirati spletne delavnice v živo, da bojo tudi te interAktivne in ne samo enostransko podajanje informacij

Rezultat: izdelan načrt izvedbe eDelavnice v Zoomu

Različice in cene


Ne glede na različico izvedbe, ki jo izbereš ... program Spletni edukator zagotavlja "hands-on" (praktično) izkušnjo

To pomeni, da ti v programu ne podajam samo informacij, kaj moraš vedeti, temveč te za roko peljem skozi postopek, kako to narediti (tudi v različici za samostojno učenje). Tudi teoretične vsebine s področja izobraževanja odraslih, ki so nujne za to, da naredimo kar se da učinkovita gradiva ter upravljamo online program komunikacijsko, organizacijsko in motivacijsko učinkovito na daljavo, so predstavljene na praktičen način – kako spoznanja uporabiti v praksi.

Predvsem pa program dopušča možnost izbire – sama te popeljem skozi procese, tvoja naloga pri tem pa je, da odkriješ, kaj deluje zate, za tvoj tip vsebine ter tvojo osebnostSvet spletnega poučevanja je dovolj širok, nabor možnih orodij pa neskončen, tako da so moja (na)vodila v programu predvsem dobro orodje za samospoznavanje in odkrivanje lastnega načina podajanja znanja na daljavo.

Ne glede na različico programa, ki jo izbereš (samostojno učenje, mentorstvo ali mesečni suportno – nadaljevalni program), dobiš dostop do osnovnega spletnega tečaja, ki je po obsegu primerljiv z 2-dnevnim klasičnim seminarjem in ki te popelje skozi proces, da izdelaš svoj lasten spletni tečaj (in eDelavnico v živo) ter ti tako omogoči, da si že s prvim prodanim spletnim izobraževalnim ali mentorskim/coaching programom povrneš finančni vložek, ki ga investiraš v ta program. 

Cene ne vsebujejo DDV-ja, ker nisem zavezanka za DDV. Navedene cene so torej zneski za plačilo. Pri mentorstvu so v nekaterih primerih možna tudi plačila na obroke. Izdaja eRačuna in potrdila o udeležbi je možna za različico za samostojno učenje (polni dostop) in pa mentorstvo, za mesečni program ne.

Spletni tečaj za samostojno učenje
Na voljo 24 ur na dan
180 €
Spletni tečaj v obsegu 6 modulov
Delaš v popolnoma svojem tempu
Delaš v lastnem tempu in opravljaš aktivnosti po želji
Vsak modul vključuje približno 30 min vsebine in 60 min samostojnih aktivnosti.
Dostop do eTečaja je trajen - dokler je program živ in aktualen.
Za več osebnega suporta možno dodatno še 2x 30-minutni posvet (60 €)
Možnost prehoda v polno mentorstvo - doplača se samo razlika do cene izbranega mentorstva.
Vključen 3-mesečni dostop do mesečnega suportno - nadaljevalnega programa
Opomba: nakup orodja ScreenPal (6 $/mesec oz. 36 $ na leto) je dodaten strošek
Kupi različico za samostojno učenje
Mentorstvo
Možna plačila na obroke
Od 396 €
Spletni tečaj + različne oblike osebnega suporta
Ko želiš več osebnega suporta - na voljo v treh različicah
Vse tri oblike mentorstva vključujejo trajen dostop do eTečaja (dokler je ta živ in aktualen)
Mini mentorstvo: asinhrono mentorstvo s poudarkom na usvajanju digitalnih veščin
Mentorstvo kreiranja spletnih tečajev: 5 srečanj preko Zooma - poudarek na izdelavi spletnega tečaja
Strateško mentorstvo: od strategije do izdelka (9 srečanj preko Zooma)
Vključen 3-mesečni dostop do mesečnega suportno - nadaljevalnega programa
Več o posamezni različici mentorstva
Mesečni suportno - nadaljevalni program
Mesečno plačilo
30 €
Spletni tečaj + mesečno nove vsebine
Za vse, ki želite podporo in še več praktičnih veščin
V času, ko imaš plačano mesečno članstvo, imaš dostop do osnovnega spletnega tečaja za samostojno učenje
Poleg osnovnega tečaja vsak teden pokrijemo še dodatno vsebino: video lekcij in eGradiva, Zoom, spletne učilnice in moderiranje online programov, eduMarketinška orodja in koncepti
Vsak teden nova mikro-learning lekcija (video vodič), ki te opolnomoči, da postopoma nadgrajuješ svoje veščine spletnega prenašanja znanja
V eUčilnici sem ves čas na voljo, da te usmerim na ustrezen video vodič. ko potrebuješ suport
Več info v aprilu 2023
Druge oblike podpore razvoja spletnih tečajev in programov
eLearning projekt naredimo-zate
Cena na projekt
Od 600 €
Peljem skozi proces in po principu naredim-zate odnesem vse tehnične skrbi
Za eduPodjetnike, izobraževalne organizacije in za podjetja ter za različne (EU) projekte
Rezerviraj brezplačen 15-minutni spoznavni klic
eDelavnice v živo - za zaključene skupine
Cena je na ped. uro - do 12 oseb
120 €
Obseg programa od 8 do 20 ped. ur - možne vsebinske in izvedbene prilagoditve
Za podjetja, izobraževalne organizacije in projekte dviga digitalnih kompetenc podjetnikov in izobraževalcev odraslih
Več informacij za organizacije

Naredi prvi korak BREZPLAČNO - s pomočjo tečaja Kako narediti učinkovit spletni tečaj

Se še ne poznava? Da ne kupuješ “mačka v žaklju”, predvsem pa – da podrobneje spoznaž mojo filozofijo kreiranja in moderiranja online programov, te vabim, da se najprej vpišeš v brezplačen spletni tečaj Kako narediti učinkovit spletni tečaj.

Gre za polno funkcionalen program, v katerem izkusiš, kako izgleda učenje “z mano”. Hkrati pa že narediš prvi korak svojega spletnega izobraževalnega programa – spišeš strukturo. Ter izveš, kaj vse je še potrebno, da spletni tečaj popelješ od strukture do narejenega spletnega tečaja.

Spletni tečaj je brezplačen in dostopen 24 ur na dan, tako da lahko začneš z učenjem TAKOJ. 

Opomba: spletna izkušnja je narejena tako, da boš po kliku na spodnji gumb preusmerjen na spletno stran, kjer lahko preneseš ePriročnik Spletni tečaji od A do Ž. V ePriročniku nato najdeš povezavo do strani s spletnim tečajem.

Pogosto zastavljena vprašanja

Nekaj odgovorov na vprašanja, ki se ti morda porajajo v zvezi s tem spletnim programom. Če ne najdeš odgovora na svoje vprašanje, pa mi piši na marusa@eDogodek.si

Vsekakor potrebuješ računalnik (prenosni ali namizni, vseeno). Vse ostalo bomo delali z opremo, ki jo že imaš: 

KAMERA: na primer spletna kamera (sama priporočam kaj od Logitecha – npr. C922 ali StreamCam) ali mobitel s solidno sprednjo kamero; lahko imaš seveda tudi kakšno bolj profi kamero, vendar moraš znati sam rokovati z njo

MIKROFON: najbolj fino je seveda, če imaš kak natični mikrofon (bubica) – tisti bolj pocenski se dobijo že za nekaj evrov, sama priporočam kaj od Rode-a (od cca. 50 € dalje); primeren je tudi namizni mikrofon (mednarodna skupnost eduPodjetnikov priporoča Yeti Blue ali Yeti Snowball). V najbolj skrajnem primeru so večinoma ustrezne tudi slušalke z mikrofonom – tiste od mobitela. 

Aja, pa obvezno si nabavi miško, če je nimaš. (Če se ti tole zdi čudno, potem si najbrž eden redkih, ki dejansko poseduje miško. Brez nje pa je delo s programi precej težje. In ja, govorim o računalniški miški.😊)

Predlagam tudi večji monitor (ne samo prenosnik), saj je zlasti urejanje videov na večjem zaslonu bolj pregledno in enostavnejše. Priporočam 22-inčni (ali večji) monitor. Tudi če imaš prenosnik, ga lahko enostavno povežeš z večjim monitorjem.

 • Za snemanje: program za storyboarding in pripravo video gradiv – ScreenPal, ki stane 6 $ na mesec oz. 36 $ na leto. Nakup/cena ni vključena v ceno programa in si ga moraš kupiti sam.
 • Za “v živo” (bonus modul): za namene vaje (to, kar boš potreboval za lastno vajo) zadošča brezplačna verzija Zooma, drugače pa se vsa interaktivna srečanja lahko delajo z Zoom Meeting (14 € + DDV)
 • Za upravljanje online programov (LMS): tekom programa Spletni edukator ne potrebuješ lastne platforme za spletne učilnice, jo boš pa vsekakor potreboval, ko boš lansiral program (o tem se pomeniva lahko tudi na individualnem posvetu) 
 • Za pripravo gradiv: program za prezentacije – PowerPoint/KeyNote ali Canva (ali kar koli drugega na spletu)

Tekom posamezne izvedbe/različice programa te peljem skozi celoten proces, da vidiš, kaj vse je točno treba (znati) narediti, in ti jasno povem, kaj lahko tudi “outsourcaš” (torej daš narediti nekomu drugemu) in na kaj moraš biti pri tovrstnem “outsourcanju” pozoren, da je sodelovanje čim bolj uspešno.

Tako ti za izrazito tehnične stvari lahko ponudim pomoč virtualne asistentke, ki ji zaupam tudi sama. Oziroma te v primeru iskanja strokovne pomoči na bolj specifičnih področjih usmerim k strokovnjakom, ki sem jih prepoznala kot zaupanja vredne.

Dostop do spletnega programa Spletni edukator je omogočen preko eDogodek.si akademije, zato vse  pogoje najdeš na Pogoji poslovanja – glej rubriko eIzobraževanja.

Preverjen pristop in strokovna a lahkotna spletna učna izkušnja

Marija Maruša Jovanović, Maruša – na kratko

Spletna usposabljanja pripravljam in kreiram že od začetka 2000-ih (že od študentskih časov 😁): sprva je bil moj fokus predvsem na spletnih tečajih za samostojno učenje, ki sem jih najprej delala večinoma za hobi, nato nekaj let v EU projektih, kasneje 7 let v korporativnem oddelku marketinga in suporta prodaji ter zadnjih nekaj let v samostojnem eduBiznisu.

Pod mojim “očesom in rokami” je nastalo že preko 500 spletnih tečajev v več kot 5-ih jezikih. (Blizu so mi tudi mednarodni projekti, ki zahtevajo lokalizacijo spletnih programov.)

Sprva sem spletne tečaje kreirala sama, kasneje – od 2010 pa skozi ta postopek vodila več ducatov “vsebincev”. Tako so mi poznane vse “frustracije”, s katerimi se srečujejo osebe, ki nimajo bodisi didaktičnega znanja (znanja s področja podajanja znanja) ali tehničnih veščin (ali obojega).

V globalnem oddelku korporativnega okolja sem kreiranju spletnih tečajev za samostojno učenje dodala še uporabo videokonferenčnih sistemov in orodij – za lažji in bolj oseben prenos znanja »v živo a na daljavo«.

eDelavnice in druga virtualna skupinska srečanja vodim torej še od časov, “ko Zooma še niti ni bilo” (od 2011).

Tako sem skozi dobro desetletje vodenja oseb skozi postopek kreiranja online programov dodobra izpilila sistem, kaj je treba znati NAREDITI in kako to narediti čim bolj tehnično lahkotno ter izobraževalno učinkovito.

Ker večina izobraževalcev, edukatorjev, ni videgrafov ali tehničnih mojstrov (naše strokovne veščine so konec koncev v prenašanju znanja in mentoriranju/coachanju) sem skozi svojo prakso tudi zelo precizno in pozorno izbrala vsa orodja (programe), s katerimi delamo – da so enostavni (intuitivni) in cenovno dostopni.

Z mano so se ali se še učijo in soDelujejo edukatorji različnih strok: od strojništva in energetike do mehkih veščin, od partnerstva do osebnostne rasti … tako zaposleni v organizacijah, ki svoje znanje podajajo svojim sodelavcem ali strankam, kot tudi eduPodjetniki, ki svoje znanje p(r)odajajo posameznikom in/ali zaposlenim v podjetjih ter tudi visokošolski profesorji oz. zaposleni v visokošolskem okolju, ki svoje znanje predajajo študentom v formalnem izobraževanju.

Spletno stran upravlja EduBiz, Marija Maruša Jovanović s.p, Kamnik – Pravilnik o zasebnosti – Pogoji uporabe